Logo Realitatea.md

Parlamentul a aprobat aplicarea unor sancțiuni mai dure pentru vandalizarea mormintelor

20 Noiembrie 2020, 10:52 // Actualitate

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede înăsprirea pentru vandalizarea mormintelor, monumentelor, localurilor venerate de către persoane aparținând diferitor culte sau pentru atacarea persoanelor în localuri religioase sau în adiacentul acestora. Pentru aprobarea proiectului au votat, în două lecturi, 86 de deputați prezenți în sală.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției Radu Foltea a menționat în cadrul ședinței plenare că proiectul reprezintă „o reacție la ceea ce se întâmplă în spațiul public”.

„Prezentul proiect de act normativ reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției Republicii Moldova și a autorităților sale de a contracara orice manifestări de intoleranță religioasă pe teritoriul său, fiind elaborat ca o reacție la tendindețele sociale existente atât la nivel național, cât și la nivel internațional prin care se atestă o sporire îngrijorătoare a numărului de incidente cu conotație de genul dat (vandalizări de morminte, monumente, localuri venerate de către persoane aparținând diferitor culturi, atacarea persoanelor în localuri religioase sau în adiacentul acestora etc.)”, se arată în nota explicativă a proiectului de lege.

Astfel, amenda contravențională va crește de la 18 până la 36 de unități convenționale, anterior fiind „de la 12 la 24”. Adițional, în Codul Penal, va fi agravat regimul sancționator, prin mărirea limitelor sancțiunilor amenzii și a închisorii. Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument funerar sau de for public, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 750 la 950 de unităţi convenţionale și cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani. Aceeași faptă comisă de mai multe persoane, din ură socială sau cu cauzarea de daune în proporții mari, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 1.050 la 1.250 de unități convenționale și cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de la unu la patru ani.

Inițial, sancțiunea propusă urma a fi decisă de magistrat, fie amendă, fie muncă neremunerată. La propunerea deputatului Igor Vremea, deputații au votat un amendament astfel încât în cazul aplicării unei sancțiuni nonprivative de libertate, pedeapsa să fie concomitentă - și amendă, și muncă neremunerată.

Vedeți și: Sancțiuni mai dure pentru vandalizarea mormintelor și a monumentelor, după cazul vandalizării unor morminte în Cimitirul Evreiesc

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9577 0.7141%
USD USD 17.2805 0.0747%
RUB RUB 0.2304 1.0970%
RON RON 4.3003 0.6813%
UAH UAH 0.6101 0.4280%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile