Logo Realitatea.md

Parlamentul a mai constituit încă două comisii. Una de anchetă, iar alta pentru a elabora strategia națională a securității farmaceutice

27 Noiembrie 2020, 15:58 // Politica

Parlamentul a constituit în cadrul ședinței de astăzi încă două comisii. Este vorba de comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și Comisia specială pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică pe un termen de 10 ani.

Foto Simbol

Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

„În adresa organelor de lucru ale Parlamentului Republicii Moldova, au parvenit în repetate rânduri sesizări în care se invocă faptul că, prin activități presupus ilegale, de către anumiți agenți economici se exploatează resurse minerale utile, se folosesc irațional resurse naturale, precum și se efectuează extragerea calcarului pe terenuri agricole fără schimbarea destinației acestora și fără compensarea pierderilor pentru scoaterea acestora din circuitul agricol, cu încălcarea limitelor perimetrului minier, în lipsa proiectelor tehnice, schemelor tehnologice, planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere și proiectelor de recultivare a terenurilor”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Comisia de anchetă este compusă din deputați ai tuturor fractiunilor parlamentare, care vor evalua cadrul legal existent, ce reglementează domeniul și carențele generate de acesta. În calitate de membri au fost aleși deputații Nicolae Ciubuc - PDM (președintele Comisiei), Radu Mudreac - PSRM (vicepreședintele Comisiei), Veronica Roșca - PAS (secretara Comisiei), Mihail Paciu - PSRM, Violeta Ivanov – Partidul „Șor”, Grigore Repeșciuc – Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, Lilian Carp - PAS, Alexandru Slusari – Platforma DA și Vladimir Cebotari – Grupul parlamentar „Pro Moldova”.

Comisia specială pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică pe un termen de 10 ani va elabora și prezenta Parlamentului proiectul Strategiei în termen de 90 de zile.

Din Comisie fac parte deputați ai tuturor fracțiunilor, cu excepția fracțiunii PDM care nu și-a delegat niciun reprezentant: Ruxanda Glavan – Platforma parlamentară „Pentru Moldova (președinta Comisiei), Reghina Apostolova – Partidul „Șor” (vicepreședinta Comisiei), Dan Perciun - PAS, Alla Darovannaia - PSRM, Liviu Vovc – Platforma DA și Efrosinia Grețu Grupul parlamentar „Pro Moldova”.

În scopul îndeplinirii sarcinilor sale, Comisia poate antrena specialiști din cadrul Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, reprezentanți ai mediului academic, inclusiv colaboratori ai USMF „N. Testemițanu” și Școala de Management în Sănătate Publică, precum și la alți experți din țară și străinătate.

Potrivit deputatei Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Ruxanda Glavan, crearea Comisiei pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică este o continuare a Hotărârii adoptate, pe 26 noiembrie curent, de către Parlament cu privire la elaborarea Strategiei de dezvoltare a sectorului sănătății al Republicii Moldova pentru perioada 2020-2030.

„Sunt necesare acțiuni concrete pe 3 direcții principale ce determină securitatea farmaceutică: asigurarea eficacității, inofensivității și bunei calități a medicamentelor; asigurarea accesibilității fizice și economice a medicamentelor;  asigurarea bunei calități a tuturor serviciilor farmaceutice precum și a bunei funcționări a întregului sistemul farmaceutic”, se arată în nota informativă a proiectului de hotărâre.

Precizăm că, deputații au mai creat la ședința de astăzi o comisie parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova

Ieri a mai fost creată o comisie de deputați, care va elabora proiectul Codului sănătății al Republicii Moldova și Strategiei de dezvoltare a sectorului sănătății a Republicii Moldova pentru perioada 2020-2030.

Citeste tot despre: comisie, deputați, Parlament
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile