Logo Realitatea.md

Parlamentul a respins audierea PG, CNA și BNM în dosarul „furtul miliardului”. Ghimpu: „Să-i stropim cu agheasmă!” (VIDEO)

16 Martie 2018, 11:39 // Politica

Deputații au respins audierea guvernatorului Băncii Naționale, șefilor CNA și Procuraturii Generale referitor la subiectul furtului miliardului și acțiunile întreprinse timp de patru ani pentru întoarcerea banilor. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM. 

Embed:

„Republica Moldova nu întreprinde nimic pentru întoarcerea banilor, fostul director la CNA a zis ca au informația, dar un o fac publică. Vrem sa audiem cum se întorc banii furați. Poporul Moldovei a plătit câteva zeci de milioane de lei pentru rapoartele Kroll, și merită să afle ce prezintă ele”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

Pentru susținerea acestei inițiative s-au exprimat deputații Partidului Liberal.

„Inițiativa aceasta nu are culoare politică. Vrem să aflăm cum au fost furați acești bani. Auzim că sumele se întorc, dar știm că nu sunt din procese de hoție, dar din vânzări. Pentru rapoartele Kroll s-au alocat sume de bani, dacă nu ne temem că vom cunoaște numele acelor persoane. Oamenii au tot dreptul să cunoască!”, a menționat Lilian Carp. 

Și fracțiunea PLDM și-a exprimat dorința de a susține audierea șefilor Procuraturii, CNA și BNM. Astfel, deputatul Iurie Țap a menționat că toată investigația furtului este mimată. 

Cu referire la acest subiect, deputatul comunist, Vladimir Voronin a declarat că fracțiunea PCRM susține aceste audieri. Acesta a subliniat că potrivit unor informații, Kroll este desființată și vândută: „N-o să găsim nici Kroll-ul, nici miliardul!”. 

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că i-a cerut, în scris, guvernatorului BNM să-i prezinte raportul Kroll-2, lista celor care au luat credite, celor 90% a persoanelor oneste.

„E clar a cui e el. Să vină aici, să-l stropim cu agheasmă”, a subliniat Ghimpu, făcând referire la guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. 

Cu toate acestea, inițiativa nu a adunat numărul necesar de voturi pentru a realiza audierea șefilor CNA, BNM și Procuratura în Parlament. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile