Logo Realitatea.md

Parlamentul a respins repetat audierea PG, CNA și BNM în dosarul „furtul miliardului”. Deputat: „Această fraudă ne-a făcut vestiți în toată lumea” (VIDEO)

21 Iunie 2018, 12:00 // Politica

Deputații au respins repetat audierea guvernatorului Băncii Naționale, șefilor CNA, Procuraturii Generale și procurorului Anticorupție referitor la subiectul furtului miliardului și acțiunile întreprinse timp de patru ani pentru întoarcerea banilor. Cu o asemenea propunere a venit PSRM, care a solicitat același lucru pe 16 martie curent.

„Cu regret, până în ziua de azi nu avem informație deplină, reală, concretă despre cine sunt cei vinovați, unde sunt banii. Apar mai multe versiuni și presupuneri. Unii interpretează că Kroll este o bandă de aferiști”, a declarat deputatul socialist Vladimir Țurcan. 

Propunerea a fost susținută de deputații Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat din Moldova. 

„Prin această fraudă am devenit cunoscuți în întreaga lume. Trebuie să știm ce bani se întorc anume din banii miliardului. Trebuie să cunoaștem cine sunt hoții în această țară, pentru ca mâine poimâine să nu pomenim că ajung în Parlament”, a declarat deputatul PL Lilia Carp.

„Acum doi ani, guvernul prin asumarea răspunderii a convertit datoria de stat în datorie publică. Anual sunt plătite peste 600 de milioane de lei din bugetul de stat pentru a acoperi această gaurdă, ceea ce afectează starea cetățenilor Republicii Moldova. Acest subiect este și una dintre cele 28 de condiții stipulate în memorandumul cu UE. Tergiversarea este pur și simplu de neînțeles. Dacă nu încercăm să scoatem lumină, putem spune că se încearcă a acoperi această fraudă bancară”, a adăugat liberal-democratul Iurie Țap.

De menționat că, acum o săptămână, șeful Procuraturii Generale, cel al CNA, dar și șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție au prezentat în cadrul unei conferințe de presă o așa-numită „strategie de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate”.

Inițiativa nu a adunat numărul necesar de voturi pentru a realiza audierea șefilor CNA, BNM, Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție în Parlament. Pentru aceasta au votat doar 38 de deputați. 

Realitatea.md amintește că, în luna martie, fracțiunea PSRM a venit cu o propunere asemănătoare, însă aceasta nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile