Logo Realitatea.md

Parlamentul acuză Centrul pentru Jurnalism Independent de dezinformare și transmite un demers public

03 Mai 2018, 12:33 // Societate

După ce Centru de Jurnalism Independent și organizația FHI 360 au realizat un spot finanțat de USAID legat de accesul la informație, de ziua Independenței Presei, Parlamentul a venit cu acuzații în adresa celor două instituții.

Într-un comunicat de presă, Parlamentul menționează că ”fenomenul propagandei și al știrilor false este recunoscut drept pericol atât de autoritățile Republicii Moldova, de societatea civilă, precum și de guvernele altor state occidentale. În acest context, este greu de înțeles afirmația precum că „în Parlament jurnaliștii nu prea intră de acum” din spotul elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent FHI 360 cu suportul financiar al USAID și difuzat la mai multe posturi de televiziune cu sloganul ”Accesul la informație este garantat prin lege! Nu accepta încălcarea acestui drept”. 

Urmând mesajul spotului, ”Secretariatul Parlamentului subliniază că anul trecut au fost eliberate 368 de legitimații de presă, care asigură accesul jurnaliștilor în Parlament. Conform statisticii, pentru anul trecut, au fost difuzate de 5 ori mai multe comunicate și anunțuri de presă decât anul trecut, au fost editate cca 10 mii GB de foto și 3 mii GB de produs video. După implementarea cu succes a transmisiunilor live din sala de plen, din 2017 sunt asigurate transmisiunile live din Sala de presă și Sala Europei,  inclusiv ședințele Parlamentului, ședințele de lucru și dezbaterile publice din Sala Europei,  toate declarațiile de presă ale deputaților și conferințele de presă, organizate în sediul Parlamentului. Totodată, în Parlament, funcționează sistemul electronic e-Petiții, elaborat cu suportul PNUD Moldova, care monitorizează procesele de gestionare a petițiilor, asigurând accesul la informație în termenii stabiliți de lege pentru toți locuitorii Republicii Moldova. Anul trecut au fost înregistrate peste 3700 de petiții și adresări verbale.

În iunie 2017, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei "Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova", Președintele Parlamentului a creat grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. În acest grup, voluntar, s-au înscris experți, jurnaliști și ONG-uri media, iar două proiecte cadru elaborate în cadrul grupului, au fost promovate în Parlament, conform angajamentelor asumate de Andrian Candu la momentul constituirii platformei.

De asemenea, pentru facilitarea muncii jurnaliștilor, a fost publicat Ghidul pentru jurnaliștii parlamentari. Acest material a fost realizat pentru a oferi suport jurnaliștilor în activitatea lor și creșterea transparenței instituției prin prezentarea mecanismelor de comunicare, a facilităților pentru presă și a datelor de contact ale persoanelor autorizate să ofere informații.

Regretăm admiterea unei informații false, despre pretinsele interdicții de acces în Parlament, într-un material video ”posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID”.

Suntem ferm convinși că Centrul pentru Jurnalism Independent, reprezentat în  grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, întrunit pe platformă parlamentară, precum și respectabila organizație FHI360, nu au admis dezinformarea locuitorilor Republicii Moldova cu rea-intenție.

Vă asigurăm că prin această sesizare nu admitem că denaturarea informației și abordarea tendențioasă din spot, ar avea vreo legătură cu politica editorială a posturilor TV8 și Jurnal TV, care îl difuzează în ore de maximă audiență și care sunt poziționate ca nefiind angajate politic. De asemenea, excludem orice legătură între informația falsă din spot și contextul de propaganda, dezinformare externă și evenimentele politice interne din acest an.

Prin acest demers public solicităm respectuos aducerea materialului în conformitate cu dreptul cetățenilor la informare. Rămânem în continuare deschiși pentru colaborare și prezentarea informațiilor de interes public, conform prevederilor legislației Republicii Moldova”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile