Logo Realitatea.md

Parlamentul britanic respinge Acordul pentru Brexit! Ce urmează

12 Martie 2019, 23:04 // În lume

Acordul Theresei May, privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a fost respins de către Parlamentul britanic, marţi seară, în ciuda faptului că premierul britanic a avertizat că dacă acesta nu va trece de forul legislativ există riscul ca Brexitul să nu mai aibă loc. Acordul pentru Brexit a fost respins cu o majoritate covârşitoare de 391 la 242 de voturi.

Mâine, parlamentarii vor vota dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord. În cazul în care votul va fi pozitiv, scenariul cel mai sumbru se va îndeplini şi Regatul Unit va ieşi din blocul comunitar pe 29 martie, aşa cum este stabilit, dar fără un acord, lucru ce ar arunca ţara în haos. Dacă votul va fi unul negativ, parlamentarii britanici vor vota din nou asupra extinderii termenului pentru Brexit, pe 14 martie. În acest caz, dacă britanicii vor dori o prelungire a Articolului 50, Marea Britanie va cere acest lucru Uniunii Europene şi liderii UE vor vota la un summit de pe 21 martie dacă vor acorda sau nu această concesie şi Brexitul ar putea fi amânat.

Theresa May a declarat că este conştientă de faptul că rezultatul referendumului trebuie respectat, dar, în acelaşi timp, premierul britanic a subliniat că este esenţială ieşirea Marii Britanii din UE cu un acord. Liderul britanic a ţinut să precizeze că dacă parlamentarii vor decide să ceară o prelungire de la UE, blocul comunitar va dori să ştie ce se va întâmpla în acest timp. Există o presiune legată şi de acest aspect, având în vedere alegerile parlamentare europene din mai. 

Susţinătorii Brexitului consideră că, deşi un divorţ fără acord ar putea aduce instabilitate pe termen scurt, pe termen mai lung i-ar permite Marii Britanii să se dezvolte şi să încheie acorduri comerciale cu ţări din toată lumea. 

Totuşi, este de aşteptat ca Parlamentul să respingă ferm un Brexit fără acord, mâine, aşadar cel mai probabil britanicii vor ajunge din nou la mâna UE, cerând o prelungire a termenului ieşirii din blocul comunitar. Atât Theresa May, cât şi Uniunea Europeană au exclus orice modificări aduse acordului, încheiat după negocieri dificile care s-au întins pe doi ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4404 -0.3802%
USD USD 17.5494 0.3029%
RUB RUB 0.2654 0.7211%
RON RON 4.1118 -0.4720%
UAH UAH 0.6979 0.6054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile