Logo Realitatea.md

(doc) Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind suspendarea asistenței macrofinanciare după anularea alegerilor locale de la Chișinău

05 Iulie 2018, 13:30 // Actualitate

Parlamentul European a adoptat astăzi, 5 iulie 2018, o Rezoluție cu privire la criza politică din Republica Moldova, în urma invalidării alegerilor locale din municipiul Chișinău. Rezoluția a fost adoptată cu 343 de voturi ”pentru”, 35 ”contra” și 160 de ”abțineri”.

Parlamentul European îndeamnă Comisia Europeană să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară (AMF) pentru R. Moldova și consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate, și să fi fost îndeplinite condițiile AMF. 

Potrivit documentului, ”în urma deciziei de a invalida alegerile pentru funcția de primar la Chișinău, condițiile politice pentru asistență macrofinanciară nu au fost îndeplinite, reamintind că o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice reale, printre care un sistem parlamentar pluripartit, și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului”.

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini a declarat că suspendarea asistenței macrofinanciare a fost cauzată de decizia instanțelor de judecată de a invalida alegerile locale din municipiul Chișinău. 

”Atenția noastră constantă și disponibilitatea de a discuta sunt foarte importante pentru a acompania o țară pe calea corectă. Îmi amintesc cu emoții când am liberalizat regimul de vize pentru cetățenii R. Moldova. După invalidarea alegrilor, impreună cu comisarul Hahn am reacționat imediat. Decizia îi privează pe cetățeni de un primar democratic.

Invalidarea a fost una netranspranetă și eu mă aștept ca autoritățile RM să găsească o soluție la această situație inacceptabilă. Cind discutăm cu interlocitorii ne concentrăm pe reforme. În primul rând, cetățenii sunt cei care solicită aceste reforme de ani de zile. Locuitorii municipiului Chișinău și-au exprimat clar lipsa de satifacție prin manifestații pașnice. Siguranța și dreptul lor de a protesta trebuiesc garantate. Jurnaliștii trebuie să-și poată face munca în mod liber. Monitorizăm informațiile din toate sursele și nu doar.

Cooperarea cu UE nu este în detrimentul nimănui, dar la beneficiul anumitei țări,  iar noi ne gândim la a avea o situație sustenabilă din punct de vedere economic, cât și a statului de drept. Alegerile corecte, incluzive, transparente sunt fundamentul oricărei democrații. În februarie se discuta că nu se ține cont de recomandările OSCE și a Comisiei de la Veneția. Am decis să oprim, deocamdată, acordarea următoarei tranșe a ajutorului financiar. Acești bani se acordă pentru reforme și precondiții politice, ceea ce după invalidarea alegerilor de la Chișinău nu s-au respectat, anume precondițiile politice”, este mesajul transmis de Federica Mogherini după dezbaterile care au avut loc astăzi în plenul Parlamentului European privind criza politică din Republica Moldova.

Amintim că la sfârșirul săptămânii trecute, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule alegerile locale noi din Capitală, conformându-se astfel deciziei instanței de judecată. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție, a menținut decizia primelor două instanțe (Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel), prin care nu s-a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a trezit nemulțumiri în rândurile societății și inclusiv a liderilor din opoziție (PAS, PPDA, PLDM, PL). De asemenea, îngrijorarea și-au exprimat-o și corpurile diplomatice acreditate la Chișinău privind această hotărâre.

Deciziile privind invalidarea rezultatelor alegerilor locale noi au scos oamenii în stradă. Mai multe acțiuni de protest au avut loc recent în Capitală.

VEZI ȘI:

Delegația UE: Plata primei tranșe din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova a fost suspendată

S-a protestat din nou în Capitală împotriva anulării alegerilor. Manifestanții au adoptat o rezoluție cu mai multe cerințe (VIDEO)

Alina Russu explică „pe înțelesul tuturor” de ce alegerile din Capitală au fost declarate nule (VIDEO

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0354 -0.4289%
USD USD 18.5436 0.6268%
RUB RUB 0.2405 2.4276%
RON RON 4.1489 -0.4200%
UAH UAH 0.6769 1.1960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile