Logo Realitatea.md

Parlamentul European taxează dur decizia instanței de a nu valida mandatul lui Năstase și denunţă derapajele de la strandardele democratice

22 Iunie 2018, 06:45 // Stiri

Parlamentul European (PE) denunţă derapajele de la strandardele democratice în Republica Moldova şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor. Astfel, Comisia pentru afaceri externe a PE se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale pentru Primăria Chişinău.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a dezbătut joi ultimele evoluţii din Republica Moldova, iar preşedinţii şi raportorii comisiei au denunţat derapajele de la strandardele democratice şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene, comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale pentru Primăria Chişinău.

Parlamentul European spune că interferenţa politică în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de asociere UE-Moldova.

Legislativul European reaminteşte autorităţilor din Republica Moldova despre declaraţia comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei, ataşată deciziei de acordare a asistenţei macrofinanciare Moldovei, potrivit căreia „o condiţie prealabilă pentru acordarea de asistenţă macro-financiară este ca ţara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit, iar statul de drept garantează respectarea drepturilor omului ".

„După cum arată atât ultima reformă electorală, cât şi cele mai recente evoluţii din Chişinău, această condiţie prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu”, subliniază raportul Comisiei pentru afaceri externe a PE.

PE îndeamnă autorităţile din Republica Moldova să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale şi în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an. De asemenea, PE îndeamnă autorităţile să furnizeze rapid rezultate în anchetele privind fraudele bancare din 2014.

Amintim că, ieri, Curtea de Apel a menținut încheierea primei instanțe de judecată și a declarat alegerile locale noi turul doi din Capitală nevalide, pe motiv că primarul ales, Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală pe Facebook în ziua alegerilor, prin faptul că a îndemnat oamenii să iasă la vot.  Sute de oameni au protestat miercuri seară și joi seara în centrul Chişinăului, faţă de invalidarea alegerilor locale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile