Logo Realitatea.md

Parlamentul, iluminat în oranj în cadrul campaniei 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen (VIDEO)

26 Noiembrie 2020, 08:39 // Politica

Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culoarea oranj, ieri seara – culoarea campaniei globale, dar și naționale de sensibilizare a societății asupra problemei violenței împotriva femeilor și fetelor. Astfel, Legislativul s-a aliniat Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

Foto: multimedia.parlament.md

În cadrul evenimentului, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a adresat un apel de susținere a victimelor violenței în bază de gen.

„Anul curent a demonstrat cât de vulnerabilă este viața și cu ce provocări ne putem confrunta. Numărul de victime a violenței în familii a crescut, iar fiecare victimă este o dramă, violența nu trebuie tolerată, ci eliminată definitiv. Contăm pe susținerea partenerilor de dezvoltare astfel încât fiecare cetățean să fie în siguranță, oriunde s-ar afla. Îndemn să acționăm cot la cot, pentru ca schimbarea să înceapă de la noi, din familie. Să arătăm zero toleranță violenței, să fim exemplu bun pentru copiii noștri”, a declarat Speakerul.

Un mesaj de susținere a adresat și coordonatorul Rezident al ONU Moldova, Simon Springett. „Națiunile Unite sprijină această campanie de peste 20 de ani în Republica Moldova. Este o campanie colectivă, în care își unesc eforturile mai multe state în sensibilizarea societății. Mesajul acesteia este de a pune capăt violenței, iar acest lucru va fi posibil atunci când atitudinea noastră se va schimba, în special a bărbaților, care trebuie să participe activ”, a menționat oficialul.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, la rândul său, a subliniat că autoritățile ar trebui să se implice cât mai activ în rezolvarea acestei probleme sau cel puțin să prevină și să ofere tot suportul necesar femeilor și fetelor victime ale violenței în bază de gen. „Membrii și membrele Parlamentului, prin intermediul funcțiilor lor, au un rol esențial în asigurarea unei legislații destinată protecției și suportului pentru supraviețuitoarele violenței în familie. Am plăcerea să anunț acest act simbolic – colorarea Parlamentului în oranj, simbol al solidarității în acțiunea de eliminare a violenței împotriva femeilor și fetelor”, a afirmat coordonatorul Rezident al ONU în Moldova.

Mesaje de combatere a violenței și de conjugare a eforturilor autorităților publice și societății civile au mai adresat prim-ministrul Ion Chicu, Veronica Teleucă, coordonatoare națională, Coaliția Națională Viața fără Violență în Familie”, precum și Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg.

Evenimentul a fost organizat de către Entitatea Națiunilor Unite Pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova și finanțat de Suedia.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” a fost lansată în anul 1991. Anual, aceasta începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și se încheie pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului. În Republica Moldova campania este implementată pentru al 19-lea an consecutiv.

Citeste tot despre: campanie, oranj, Parlament
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile