Logo Realitatea.md

Parlamentul își reiterează poziția față de imixtiunea rusă și abuzurile asupra politicii din R. Moldova. Deputații au aprobat unanim declarația

08 Februarie 2018, 15:05 // Politica

Legislativul a stabilit în mod repetat și clar atitudinea față de Hotărârea privind aprobarea declarației referitor la condamnarea atacurilor provenite din Federația Rusă și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova. Declarația, completată cu prevederi și amendamente a fost aprobată astăzi în unanimiate în Plen. 

„Pornind de la dispozițiile Republicii Moldova conform cărora Moldova este un stat suveran, independent și imprevizibil, evidențiind prevederile legii supreme privind suveranitatea națională care aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct și prin organele reprezentative, conștientizând că protejarea securității naționale, inclusiv apărarea securității informaționale a statului, reprezintă un element indispensabil al suveranității naționale, semnalând cu regret intensificarea fără precedent a implicării factorilor din Federația Rusă în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care tentează la securitatea națională a țării, Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorare față de intensificarea atacurilor la adresa securității informaționale a țării noastre de către Federația Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar și a unor instituții media din R. Moldova”, a dat citire proiectului deputatul Sergiu Sîrbu. 

Potrivit documentului, atacurile denegrează imaginea Republicii Moldova, a unor instituții și oficiali și societate. Semnalează în mod repetat practicile negative manifestate de propaganda rusă care s-a transformat într-un veritabil instrument de denigrare a Republicii Moldova, fapt prezentat în rapoarte a societății civile, care a arătat evoluția îngrijorătoare a acestui fenomen. 

Astfel, în textul declarației se arată că autoritățile de la Moscova au decis să răspundă apelului guvernării moldovenești prin intensificarea hărțuirilor, fără să manifeste o disponibilitate spre dialog. Asta în contextul deciziei Dumei rusești de a înceta transmisia în Moldova a unor posturi ruse de TV. 

Totuși, în proiect se arată că Republica Moldvoa s-a limitat la măsuri care să rezolve punctual problema, permițând și asigurând în continuare televiziunilor ruse toate condițiile necesare pentru a-și retransmite programele pe teritoriul țării noastre. 

La finalul prezentării, Sergiu Sîrbu a cerut „susținerea necondiționată” a declarației respective. 

Realitatea.md amintește că pe 24 ianuarie, deputații moldoveni au înregistrat în Parlament proiectul de Declarație ce condamnă atacurile Rusiei asupra securității informaționale naționale.

Citește și: 

Un nou sezon cu obiceiuri vechi! Socialiștii și comuniștii au părăsit sala Parlamentului în semn de protest. Candu: „E populism!” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia