Logo Realitatea.md

Parlamentul se convoacă în ședință! Proiecte înregistrate de Plahotniuc, Voronin și Dodon, pe ordinea de zi, nu și moțiunea împotriva ministrului Ciocoi

19 Februarie 2020, 17:24 // Politica

Parlamentul se convoacă mâine în ședință plenară, prima după scindarea din Partidul Democrat din Moldova, grupul lui Candu exprimându-și deja intenția de a forma un grup parlamentar. Pe agenda bisăptămânală a ședințelor din 20-28 februarie se regăsesc un șir de proiecte de legi, inclusiv unele vechi de zece ani, precum și raportul de activitate la 100 de zile de la învestirea în funcție a Guvernului Chicu, dar, deocamdată, nu se regăsește și moțiunea simplă în privința ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi.

Deși la ora scrierii știrii ședința Biroului Permanent nu s-a încheiat încă, în ordinea de zi a ședințelor din 20-28 februarie sunt incluse 40 de puncte, penultimul fiind „Raportul de activitate la 100 de zile de la învestirea în funcție prezentat - Ion Chicu, prim-ministru al Republicii Moldova”.

La fel, în ordinea de zi figurează un șir de proiecte de legi mai vechi, cum ar fi „proiectul de lege cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”, înaintat în 2012 de democratul Vladimir Plahotniuc sau „proiectul de lege cu privire la statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova”, înregistrat de Vladimir Voronin în 2015. Chiar și o modificare solicitată de „deputatul I. Dodon (n.r. actualul preşedinte de ţară”.

Cel mai vechi dintre proiectele înaintate datează din 2010, fiind înregistrat de liberalii Corina Fusu și Valeriu Muntenau „cu privire la ajutoarele de stat pentru publicaţiile periodice”.

(Ordinea de zi a Parlamentului o puteți vedea AICI)

Până la moment însă, nu se regăsește și moțiunea simplă înaintată la ședința de săptămâna trecută de deputații PAS și PPDA împotriva ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi. Asta deși, conform Regulamentului Parlamentului, „dezbaterea moţiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere”.

La fel, cel mai probabil în una din ședințele următoare, grupul celor șase deputați care au ieșit azi din Partidul Democrat vor încerca să-și înregistreze propriul grup parlamentar uzând de modificarea Regulamentului Parlamentului făcută de majoritatea parlamentară, atunci când Andrian Candu deținea funcția de președinte al Parlamentului şi un grup de deputați ai PLDM au părăsit fracțiunea și intenționau să creeze grupul „popular-eurpean” din Parlament.

Această modificare prevede că, deși fracţiunile parlamentare „se constituie în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului”, „deputaţii independenţi şi/sau neafiliaţi care nu fac parte dintr-o fracţiune parlamentară pot constitui, în orice moment, grupuri parlamentare alcătuite din cel puţin 5 persoane” și „vor dispune de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi fracţiunile parlamentare”.

(din Regulamentul Parlamentului)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile