Logo Realitatea.md

Parteneriatul Estic: Promovarea economiilor și societăților mai puternice pentru cei șase Parteneri din Est ai UE

06 Decembrie 2018, 17:15 // Actualitate

Astăzi la Viena, Președinția Austriacă a Consiliului Uniunii Europene, împreună cu Comisia Europeană, va găzdui cel de-al 5-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic urmat de Conferința Anuală a Parteneriatului Estic pe 7 decembrie. Cele două evenimente vor reuni reprezentanții de nivel înalt din UE și cei șase Parteneri din Est - ArmeniaAzerbaidjanBelarusGeorgia, Republica Moldova și Ucraina pentru a contribui la promovarea dezvoltării socio-economice în toată regiunea.

Foto: euneighbours.eu

Înaintea participării sale, Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a spus: “Forumul de Afaceri și Conferința Anuală a Parteneriatului Estic reprezintă o mare oportunitate pentru a evidenția realizările noastre comune până în prezent în cadrul Parteneriatului Estic și a celor 20 de Rezultate pentru 2020. În acest context, UE va continua reformele pentru a asigura mediul de afaceri potrivit pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru a crea noi oportunități pentru tineri de a studia, lucra, participa pe deplin în societate.”

Evenimentele vor servi drept platformă pentru a discuta cum să promoveze în continuare economiile și societățile mai puternice pentru a contribui la creșterea prosperității și a  nivelului de trai al cetățenilor, ducând astfel la o mai mare stabilitate a regiunii. Discuțiile se vor axa, de asemenea, pe modalitățile de dezvoltare a ÎMM-urilor în continuare și atragere a investițiilor străine directe, creând și menținând oportunitățile de angajare în țările partenere, și de promovare a dezvoltării competențelor în conformitate cu cerințele pieței.

Cele două evenimente vor avea loc înaintea celei de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic și vor reuni aproape 500 participanți, inclusiv părți interesate din guvern, reprezentanți ai instituțiilor UE, instituții financiare internaționale, Membri ai Parlamentului European, precum și reprezentanți neguvernamentali din grupuri de reflexie (think tanks), societăți civile, afaceri, tineret, și mediul academic.

***

Lansat în 2009 ca o inițiativă politică comună, Parteneriatul Estic (PaE) are ca scop aprofundarea și consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană (UE), Statele sale Membre și cei șase vecini ai săi din Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În acest context, toți partenerii au convenit să aducă beneficii tangibile vieții cotidiene a cetățenilor lor, concentrându-se pe realizarea celor 20 de Rezultate pentru 2020.

În cadrul inițiativei EU4Business, Uniunea Europeană oferă acces la finanțare, sprijină exporturile către piețe noi și oferă expertiză întreprinderilor mici din toate cele șase țări partenere. Începând cu 2009, UE a contribuit cu 348 milioane EUR, sprijinind 70.000 de întreprinderi, declanșând împrumuturi acordate companiilor în valoare de 1,96 miliarde EUR, și creând 28.000 de locuri de muncă noi.

Îmbunătățirea perspectivelor pentru tineret este în centrul cooperării Uniunii Europene în cadrul Parteneriatului Estic. Uniunea Europeană promovează abilitățile de leadership și antreprenoriat a aproximativ 23.000 de persoane; oferind posibilitatea de a beneficia de oportunități de schimb în cadrul programului Erasmus+ tinerilor, lucrătorilor de tineret, studenților și personalului didactic în număr de peste 80.000; și a lansat Școala Europeană a Parteneriatului Estic

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile