Logo Realitatea.md

Partenerul rus de afaceri al fratelui șefului statului, Igor Ceaika, va finanța reparația Casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău (VIDEO)

17 Februarie 2020, 15:03 // Actualitate

Fiul fostului procuror general al Federației Ruse, Igor Ceaika, un prieten apropiat șefului statului, Igor Dodon, și familiei acestuia va suporta toate cheltuielile pentru reparația Casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de către Dodon pe pagina sa de Facebook.

Foto: Igor Dodon

Potrivit lui Dodon, deja au fost transferați 2,5 milioane de lei pentru a începe proiectarea și expertizarea edificiului, iar ulterior urmează să fie alocați alți 1,5 milioane lei pentru finisarea lucrărilor.

„Igor Ceaika, Ambasadorul de afaceri în Moldova al Asociaţiei „Delovaia Rossia”, a decis să acopere toate cheltuielile pentru reparația Casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău. Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat. M-am adresat către prietenii din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială – expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație. Au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare”, se arată în postarea lui Dodon.

Astfel, șeful statului spune că darea în exploatare a Casei-muzeu, după reparație, ar urma să aibă loc la începutul toamnei. „Îmi exprim încrederea că la data de 21 septembrie, când vom marca 200 de ani din ziua când a fost exilat marele poet, complexul muzeal va întâmpina oaspeți fiind renovat în totalitate”, a mai scris Igor Dodon.

Amintim că, la data de 27 ianuarie curent, Dodon a vizitat Muzeul „A. S. Pușkin” și s-a familiarizat cu starea dezastruoasă în care se află complexul muzeal. Monumentul de arhitectură, care nu a mai fost restaurat din anul 1987, necesită lucrări de reparație capitală și în primul rând, reparația acoperișului.

Cine este Igor Ceaika și legăturile acestuia cu Dodon și fratele său

Igor Chaika, om de afaceri și fiu al procurorului general rus, supraveghează activitatea Consiliului Economic ruso-moldovenesc, este ambasadorul asociației Business Russia în Moldova și Transnistria. În februarie, a fost cunoscut despre participarea sa la operațiunea de eliberare a piloților moldoveni Lionel Barayan și Mihai Crichan din captivitatea talibanilor în care se aflau din noiembrie 2015.

Alexandru Dodon, fratele președintelui moldovean, Igor Dodon, este acționar în compania ce aparține omului de afaceri rus Igor Ceaika „Arhplay Development”.

Potrivit portalului rus de știri RBC, Igor Chaika va deține 40% din acțiunile companiei, iar fratele lui Dodon, Alexandru Dodon, va deține 10 la sută din acțiuni. Alte 50 % vor fi deținute de către un alt partener de afaceri al fiului procurorului general al Rusiei, Alexander Ponomariov. Din datele obținute, compania dată va fi unul dintre cei mai mari operatori Charter în capitalul operatorului ecologic industrial (PEO). Compania a fost înregistrată la 30 august curent.

 Principala activitate a PEO în documentele sale constitutive este colectarea deșeurilor nepericuloase, precum și a celor periculoase. Așa cum sunt indicate activități suplimentare, în special: colectarea deșeurilor periculoase; tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase și nepericuloase; colectarea și tratarea apelor uzate; prelucrarea materiilor prime secundare nemetalice; comerțul angro cu deșeuri și resturi; tratarea și eliminarea deșeurilor radioactive, activități pentru gestionarea combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor radioactive.

O investigație mai amplă, realizată de organizații, care luptă împotriva corupției și care scoate la iveală avuția, legăturile și afacerile familiei Ceaika o puteți găsi AICI. Mai jos este un filmuleț video, la fel despre bogățiile de care dispune familia Ceaika.

CITEȘTE ȘI:

Relația de prietenie dintre Dodon și Ceaika, rusul în custodia căruia se află piloții moldoveni. Totul are un iz penal 

Relația de prietenie dintre Dodon și Ceaika, rusul în custodia căruia se află piloții moldoveni. Totul are un iz penal

„Ceaika”, filmul care prezintă legăturile strânse între înalți funcționari ai Procuraturii Generale ruse, rudele acestora și lideri ai grupărilor criminale (VIDEO)

Relația de prietenie dintre Dodon și Ceaika, rusul în custodia căruia se află piloții moldoveni. Totul are un iz penal

Igor Chaika, partenerul rus al fratelui președintelui Dodon a preluat controlul firmei care deține Accent TV și Primul în Moldova

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile