Logo Realitatea.md

Partidul „Șor”, lipsit de CEC de alocațiile financiare de la bugetul de stat, până la finele anului curent

05 Martie 2020, 11:59 // Politica

Partidul Politic „Șor” a fost lipsit de către Comisia Electorală Centrală (CEC) de alocațiile financiare de la bugetul de stat până la finele anului acestuia, pentru că au utilizat și nu au declarat banii suplimentari pe care i-au utilizat în campania electorală de la Hâncești.

Comisia Electorală Centrală a examinat, în ședința de ieri rapoartele financiare ale grupurilor de inițiativă constituite de partidele politice, blocul electoral și candidatul independent pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de deputat pe circumscripția uninominală la alegerile parlamentare noi din 15 martie curent.

În procesul de examinare a rapoartelor prezentate, CEC a identificat că au fost efectuate cheltuieli nedeclarate de către grupul de inițiativă în susținerea lui Balinschi Vitalie, candidatul din partea Partidului Politic „Șor”, în sumă de 177.450,00 lei, aferente tipăririi unei publicații.

În context, CEC a Partidul Politic „Șor” încălcarea art. 41 . (4) din Codul electoral, și anume pentru neefectuarea tuturor cheltuielilor pentru campania electorală din contul bancar „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă” și, respectiv, pentru nedeclararea acestora. Astfel, formațiunea politică urmează să prezinte până la 6 martie curent, inclusiv, raportul final corectat conform constatărilor Comisiei.

Partidul Politic „Șor” a fost avertizat de către CEC pentru depășirea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă”.  

În conformitate cu prevederile legislației electorale, partidele politice, blocul electoral și candidații independenți care au constituit grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de deputat pe circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hâncești, au obligația să prezinte CEC, săptămânal, rapoartele privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă și, ulterior, cele finale pentru întreaga perioadă de activitate a grupurilor de inițiativă.

Amintim că, tot ieri, CEC a anunțat că va solicita Curții de Apel Chișinău examinarea anulării înregistrării lui Vitalie Balinschi la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr.38, municipiul Hâncești, în contextul examinării unei sesizări depuse la Comisie de către Partidul Liberal, care relevă unele încălcări ale prevederilor legale comise de Partidul Politic „Șor", în cadrul desfășurării campaniei electorale. Este vorba de utilizarea unor fonduri financiare și materiale nedeclarate, în partea ce ține de organizarea transportării alegătorilor în scopuri electorale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile