Logo Realitatea.md

Partidul Democrat acuză Federația Rusă de implicare în alegerile parlamentare și atac pe linie de partid

22 Februarie 2019, 11:04 // Politica

Partidul Democrat din Molodva anunță că va sesiza instituțiile internaționale și observatorii în alegeri în legătură cu o eventuală imixtiune a Federației Ruse în alegerile din Moldova. Decizia formațiunii vine după ce autoritățile din Rusia anunță ca ar fi deschis un dosar împotriva conducerii PDM. 

"Așa-zisul dosar deschis de ruși împotriva președintelui PDM, cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, este în mod clar o intervenție abuzivă a Federației Ruse în încercarea de a influența rezultatul alegerilor din țara noastră", se menționează într-o declarație oferită de către purtătorul de cuvânt al partidului, Vitalie Gamurari.

Potrivit lui Gămurari, în urmă cu un an, serviciile speciale ruse au făcut și alte acțiuni abuzive împotriva președintelui PDM, iar interpol a calificat toate acele acțiuni ca fiind harțuire politică din partea Rusiei. 

Acest ultim caz de intimidare, împreună cu abuzurile care se fac împotriva celor doi piloți moldoveni deținuți nejustificat la Moscova în scop de PR pentru un partid politic, dar și propaganda exercitată de entități ruse prin intermediul mass media, sunt indicii suficiente care generează o îngrijorare profundă în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în afectarea desfășurării alegerilor din Republica Moldova. 

Partidul Democrat din Moldova a solicitat instituțiilor internaționale și observatorilor să consemneze aceaste încercări ale Federației Ruse de a interveni brutal în buna desfășurare a alegerilor din Republica Moldova. Au fost sesizate în acest sens Misiunea de observare a alegerilor OSCE/ ODIHR, Misiunea de observare a alegerilor ENEMO, Institutul Republican Internațional (IRI), alți observatori acreditați în Republica Moldova, inclusiv din Parlamentul European, precum și ambasadele acreditate în Republica Moldova.   

Realitatea.md menționează că Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a făcut public astăzi, 21 februarie, un comunicat de presă prin care liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri, Veaceslav Platon, li se aduc acuzații că ar fi organizat o grupare criminală internațională și au restras din Rusia 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile