Logo Realitatea.md

PAS, Platforma DA, PDM și PSRM, la masa de negocieri. Au decis să constituie două grupuri de lucru, legate de secetă și pandemie (VIDEO)

11 August 2020, 13:31 // Politica

Fracțiunile parlamentare PDM, PSRM, PAS și Platforma DA au avut o primă rundă de discuții astăzi la Parlament, unde au discutat subiecte de actualitate, care au afectat Republica Moldova în ultima perioadă, fiind vorba de seceta, care a afectat sectorul agricol, modificările la Codul electoral și pandemia provocată de coronavirus, care a produs schimbări majore în activitățile economice și sociale.

Foto: multimediaparlament.md

Astfel, potrivit reprezentanților fracțiunilor parlamentare PAS, Platforma DA, PDM și PSRM, în cadrul discuțiilor au fost luate deciziile de a crea două grupuri de lucru pe platforma parlamentară, care vor elabora propuneri și inițiative legislative, care să ajute la îmbunătățirea situației în agricultură și consecințelor pandemiei de COVID-19.

Prin urmare, un grup de lucru va fi creat pentru a problema secetei, care a afectat agricultorii și culturile agricole, iar cel de-al doilea grup se va axa pe identificarea soluțiilor pentru sistemul educațional, în condițiile pandemice.

Deputatul PAS Igor Grosu: „Cele trei subiecte discutate au fost situația în agricultură, criza pandemică și amendamentele la Codul electoral, care au rămas restante de la sesiunea subit întreruptă de către majoritatea parlamentară. Cel mai mult s-a discutat despre măsurile de combatere a consecințelor secetei. Opinia noastră este că trebuie să convocăm de urgență o ședință extraordinară a Parlamentului, în următoarele șapte zile. Pentru noi este foarte clar că toate instituțiile care au tangențe cu problemele cauzate de secetă trebuie să se mobilizeze, să găsească soluții. Vom continua azi discuțiile, să vedem cât de bine intenționată este coaliția de guvernare”.

Deputatul PDM Dumitru Diacov: „A fost un schimb de păreri interesant, fierbinte, de pe diferite poziții, dar am constatat și ne bucurăm de faptul că toate fracțiunile parlamentare au fost active în acest dialog. S-au format două grupuri de lucru cu privire la situația în agricultură și coordonator va fi domnul Ciubuc, dar și situația cu COVID-19 și ceea ce trebuie să facem în învățământ. Doamna Babuc va fi coordonatorul acestui grup. Urmează ca aceste grupuri de lucru să aibă consultări și să vină cu propuneri de a convoca Parlamentul. Aici a fost cea mai fierbinte temă – când convocăm? Colegii din opoziție sunt gata într-un timp record să convocăm Parlamentul, dar noi considerăm că în primul rând aceste grupuri de lucru trebuie să ne pună pe masă un proiect de decizie, un proiect coordonat cu instituțiile specializate”.

Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari: „Am avut discuții timp de 2 ore. Platforma DA a discutat doar despre problemele agricultorilor. Noi pe celelalte întrebări, nu o dată, ne-am expus că Guvernul acesta nu a gestionat corect criza și că țara are nevoie de alt Guvern. În agricultură am căzut de acord, chiar și cu acest Guvern. Revendicările fermierilor sunt absolut justificate. Noi am constatat o diferență de abordări, destul de mare. Cea mai mare diferență și neînțelegere a fost legată de declararea ședinței extraordinare a Parlamentului. Opoziția a insistat cu privire la fixarea datei ședinței. Nu am putut să-i convingem pe colegii noștri din majoritate că e nevoie de stabilit data ședinței. Noi regretăm acest lucru”.

Deputatul PSRM Vlad Batrâncea: „Am propus să venim cu soluții prin consens. Să nu condiționăm și să avem un dialog civilizat cu ministere responsabile și să venim cu soluții sistemice. Să avem o abordare profesionistă, să reieșim din realitățile existente”, a mai spus deputatul socialist. În același timp, reprezentanții socialiștilor au lăudat inițiativele Guvernului și modul cum acesta gestionează criza. Considerăm că Guvernul face față acestei provocări, nimeni nu a avut o pregătire în fața acestor condiții noi legate de pandemie și secetă și face față în condiții de criză economică. S-au găsi mai mulți ani decât anii precedenți, înseamnă mai multă transparență în gestionarea banilor publici și guvernul face prioritizarea corectă. S-a decis crearea unui grup de lucru care să fie în contact cu Ministerul Finanțelor ca să știm câți bani sunt și unde pot fi alocați. Am chemat să identificăm resurse atât în Republica Moldova cât și în afară. Azi, Guvernul duce discuții cu Banca Mondială și FMI. Fondul pune niște condiții care trebuie discutate și aprobate cu colegii din Parlament”.

Amintim că, ieri, PDM a lansat inițiativa celorlalte trei partide de a participa pe o platformă parlamentară la discuții, pentru a găsi soluții la problemele legate de seceta, care a afectat agricultorii, pandemia și organizarea unor alegeri libere și corecte. 

Discuții la Parlament în format PAS, Platforma DA, PDM și PSRM. Democrații spun că toți ceilalți au acceptat invitația

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile