Logo Realitatea.md

PAS cere demisia președintelui CEC, pe care l-a propus în această funcție anul trecut, pentru că favorizează un candidat la alegerile prezidențiale

16 Septembrie 2020, 16:28 // Politica

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) cere demisia președitelui Comisie Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, drept urmare a inacțiunilor acestuia la dezvăluirile din presă, prin care se încearcă fraudarea alegerilor prezidențiale, prin intermediul înregistrării prealabile.

Potrivit PAS, Comisia Electorală Centrală este un organ independent, iar membrii CEC depun, la confirmarea în funcție, un jurământ în fața Parlamentului precum că vor îndeplini fără părtinire atribuțiile ce le revin, fapt care nu este realizat de către actualul președinte.

Dorin Cimil a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția CEC-ului să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. Am identificat candidatura domnului Cimil din mediul academic, nu din sfera politică, anume din această perspectivă. Cu regret, am asistat la acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia. De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon.

Având în vedere că Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus, solicităm demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru CEC”, se arată într-un comunicat de presă al PAS.

Amintim că, o investigație jurnalistică a scos la iveală o schemă, care ar fi fost pusă la cale de către exponenți ai PSRM și susținători ai lui Igor Dodon prin care se încearcă fraudarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, utilizând posibilitatea de înregistrare prealabilă a cetățenilor moldoveni aflați peste hotarele țării.

Mai exact, este vorba de creșterea bruscă a cererilor de înregistrare prealabilă a moldovenilor cu scopul de a vota în ziua alegerilor în Federația Rusă.

Precizăm totodată că, astăzi este ultima zi de înregistrare prealabilă a cetățenilor din diasporă.

Citeste tot despre: demisie, Dorin Cimil, PAS, președinte CEC
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile