Logo Realitatea.md

PAS cere Guvernului să-i oblige pe creditorii nebancari să amâne rata la credite până la 6 luni pentru cetățenii aflați în dificultate

16 Aprilie 2020, 13:42 // Economie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) solicită Guvernului să oblige instituțiile de microfinanțare să permită cetățenilor, aflați în dificultate financiară din cauza epidemiei, să amâne plata ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditelor contractate cu până la 6 luni de zile.

Foto: realitatea.md

Potrivit PAS, majoritatea clienților instituțiilor de microfinanțare sunt persoane cu venituri mici, care în această perioadă complicată întâmpină mari dificultăți în a-și onora obligațiile financiare. „PAS primește zilnic solicitări de ajutor din partea cetățenilor care și-au pierdut locul de muncă și nu pot să-și achite ratele, acumulând penalități usturătoare. În lipsa unei intervenții ferme din partea Guvernului, mii de cetățeni vor ajunge să-și piardă bunurile acumulate de-o viață pentru a rambursa aceste credite

Acțiunile Guvernului de până acum au fost insuficiente pentru a-i proteja. Comisia Națională a Pieței Financiare s-a limitat la un comunicat prin care a „încurajat” entitățile de creditare nebancară să diminueze dobânzile anuale efective cu cel puțin 5% și să nu aplice penalități sau dobânzi de întârziere pentru perioada 17 martie 2020 – 31 mai 2020. Această abordare facultativă este problematică, lăsând la discreția companiilor de microfinanțare soarta cetățenilor, în încercarea de a absolvi instituțiile statului de orice responsabilitate. Companiile de microfinanțare au dat curs doar parțial acestei recomandări, aplicând-o foarte diferit”, se precizează într-un comunicat de presă al partidului.

În acest context, PAS solicită, după exemplul României și al altor state, ca cetățenilor care declară pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei de situația gravă generată de pandemia COVID-19 și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului din cauza intrării în șomaj tehnic, concedierii, reducerii salariului, plasării debitorului în izolare la domiciliu, îmbolnăvirii cu COVID-19 etc. să li se garanteze dreptul amânării plății ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditelor contractate, cu până la 6 luni de zile.

Menționăm că, până în anul 2019, în Republica Moldova activau 166 de organizații creditare non-bancare, cu un portofoliu de credite în valoare de 7.9 miliarde de lei. Numărul beneficiarilor activi de credite constituia 644.839 de persoane.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile