Logo Realitatea.md

PAS își va retrage sesizarea din instanță în privința obligării procurării poliței medicale, după ce autoritățile și-au anulat decizia

04 Aprilie 2020, 11:46 // Politica

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că își va retrage sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău în privința deciziei autorităților de a obliga moldovenii reveniți în țară de peste hotare de a-și procura polița de asigurare medicală, după ce ieri, Comisia pentru Situații Excepționale și-a anulat decizia din data de 31 martie curent.

„Ieri autoritățile și-au anulat decizia ilegală prin care conaționalii noștri din diasporă erau obligați să achite prima de asigurare medicală pentru a putea reveni acasă. Nici nu se putea altfel – dreptul de a se întoarce în țară este un drept fundamental care nu poate fi îngrădit nici măcar pe perioada stării de urgență. Conform deciziei adoptate, în loc de achitarea prețului primei de asigurare medicală înainte de cumpărarea biletului de avion, conaționalii noștri vor trebui să semneze o declarație pe propria răspundere prin care se angajează să achite prețul poliței de asigurare medicală după ce ajung în Republica Moldova.

În această situație, PAS își va retrage sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău. Vom insista în continuare ca drepturile tuturor cetățenilor noștri să fie protejate. Autoritățile au datoria să asigure implementarea cu bună credință a procedurilor de repatriere aprobate recent, să autorizeze zboruri suficiente pentru ca toți cei care nu pot rămâne în țara de reședință să poată ajunge acasă și să asigure monitorizarea respectării carantinei de către persoanele revenite în Republica Moldova”, se arată într-un anunț făcut de lidera PAS, Maia Sandu.

Amintim că, la 2 aprilie curent, Partidul Acțiune și Solidaritate a atacat în instanța de judecată decizia adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale, care prevede că moldovenii din diasporă trebuie să procure polița de asigurare atunci când revin acasă.

CITEȘTE ȘI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile