Logo Realitatea.md

PAS sesizează poliția și CEC despre un pretins sondaj telefonic, unde este vizat Dodon (VIDEO)

15 Octombrie 2020, 14:01 // Politica

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a sesizat poliția și Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la un așa-numit sondaj de opine, prin care sunt telefonați oamenii și întrebați pentru cine vor vota la alegerile prezidențiale, iar în caz că răspunsul este altul decât candidatul Igor Dodon, aceștia îi îndeamnă să-l voteze pe acesta, deoarece, ar avea cele mai mari șanse de a câștiga scrutinul, potrivit sondajelor.

Foto Simbol

La o conferință de presă, organizată astăzi, deputatul PAS, Mihai Popșoi, și vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, au anunțat despre sesizarea organelor competente pe acest caz, iar către cetățeni au venit cu un un apel să înregistreze conversația, în caz că vor fi telefonați de către așa-numiți operatori ce efectuează un astfel de sondaj.

„Dodon implementează unele tehnologii noi, prin telefonare și manipulare directă. El are mulți bani și nu are ce face cu ei. Mai bine i-ar dona celor care nu au bani de medicamente. Pentru familii care dau ultimii bani pentru teste de Covid. El arunca banii pe manipulare crasă. Îndemn cetățenii în cazul în care vor fi apelați de oamenii lui Dodon să înregistreze discuția și să distribuie publicul, să vadă toți oamenii de bună credință cât de mârșavă este această campanie a lui Dodon. Iar dacă nu reușesc să înregistreze să îi spună tot ce cred despre Dodon”, a precizat Mihai Popșoi.  

În context, Olesea Stamate a anunțat că în ultimele zile a primit mai multe semnale de la cetățeni precum că sunt telefonați de către reprezentanții de la o așa-numită Asociație sau companie de sondare a opiniei publice, prin care cetățenii sunt întrebați dacă vor vota la alegerile din 1 noiembrie, cu cine votează și la sfârșit sunt informați precum că candidatul cu cele mai mari șanse este Igor Dodon. 

„Este clar că acest exercițiu încalcă norma legală. În primul rând, este vorba de utilizarea resurselor administrative, ori vorbim de utilizarea ilicită a datelor unei companii cu capital majoritar de stat, Moldtelecom. Doi, este efectuarea unor cheltuieli nedeclarate pentru acțiuni de agitație electorală, camuflate sub forma unor sondaje. Articolul 70 din Codul electoral menționează că, în perioada electorală orice fel de sondaje cu privire la preferințele politice ale alegătorilor sunt efectuate doar cu condiția înștiințării prealabile a Comisie Electorale Centrale, ceea ce nu este cazul de față. Totodată, utilizarea bazei de date a Moldtelecom reprezintă clar acțiuni de utilizare a resurselor administrative, fapt care este interzis”, a punctat vicepreședinta PAS. 

Olesea Stamate a solicitat să identifice persoanele care efectuează aceste apeluri telefonice, să stabilească sursa de finanțare a activității acestor persoane, să verifice reflectarea cheltuielilor pentru aceste acțiuni de agitație electorală și respectiv, tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Precizăm că, astăzi și Maia Sandu a vorbit în cadrul unui interviu acordat unui portal informațional că a fost telefonată și intervievată la acest subiect și la fel s-a arătat nemulțumită de acest caz.

Deocamdată, operatorul național de telefonie fixă Moldtelecom nu a venit cu o reacție. Realitatea.md va reflecta separat și opinia părții vizate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile