Logo Realitatea.md

PAS și PPDA vin cu propuneri și solicită autorităților să întreprindă măsuri de a ajuta bătrânii izolați la domiciliu din cauza COVID 19 (DOC/VIDEO)

23 Martie 2020, 12:27 // Politica

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) cere Guvernului să procure pachete alimentare pentru toți oamenii în vârstă care locuiesc singuri. Cu o propunere similară, care îi vizează direct pe unii bătrâni a venit și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA).

„Trebuie să-i ajutăm pe oamenii în vârstă să se izoleze. Să facem cumpărăturile pentru ei, să le achităm facturile, să ne asigurăm că ei nu trebuie să iasă din casă sau din curte” a anunțat, într-un live, lidera PAS, Maia Sandu

Pentru protejarea persoanelor în vârstă care locuiesc singure, fără ajutorul familiei, PAS solicită Guvernului, de urgență:

  • Să majoreze Fondul pentru Ajutor Material și să procure pachete alimentare pentru toți oamenii în vârstă care locuiesc singuri. Aceste pachete alimentare pot fi procurate de autoritățile raionale și distribuite de către fiecare primărie.
  • Să se asigure că persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități care beneficiază de suport la domiciliu nu rămân fără sprijin în aceste zile și că lucrătorii sociali sunt protejați ca să nu se îmbolnăvească ei și să nu-i îmbolnăvească pe cei de care îngrijesc.

În aceeași ordine de idei, PPDA a venit cu propunerea de a plafona adausul comercial la legumele aşa-zise „din setul pentru borș" - cele mai solicitate legume de pensionarii noștri.

Astefl, PPDA solicită ca în perioada stării de urgență adaosul comercial cumulativ la tot lanțul valoric pentru cartofi, morcov, sfeclă roșie, ceapă și varză să nu depășească 15 %.

„Această măsura este importantă și în contextul deficitului la legume autohtone și dependența sporită de importuri ce survine în perioada martie-mai, ceea ce generează scumpiri abuzive”, se menționează într-un comunicat de presă al Platformei DA. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile