Logo Realitatea.md

PAS va ataca în judecată Fly One și Air Moldova, din numele cetățenilor, pentru că refuză să restituie banii biletelelor curselor anulate (VIDEO)

12 August 2020, 11:26 // Societate

Fracțiunea PAS va iniția o acțiune colectivă în instanța de judecată, în numele cetățenilor, pentru recuperarea banilor și obținerea despăgubirilor, în contextul în care companiile Air Moldova și Fly One nu respectă drepturile cetățenilor și încalcă flagrant obligațiile legale, deoarece nu doresc să întoarcă banii oamenilor pentru biletele procurate și nefolosite în timpul pandemiei. Despre aceasta a anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă, deputata PAS, Galina Sajin.

Totodată, deputata face apel către fracțiunile parlamentare de a organiza consultări publice la Parlament, la care să  fie invitați reprezentanți ai agențiilor de turism, ai companiilor aeriene și ai guvernului pentru a discuta aceste probleme.  „De la începutul pandemiei, oamenii ne semnalează că întâmpină mai multe probleme cu companiile Air Moldova și Fly One. Cetățenii care au cumpărat bilete avia și a căror zboruri au fost anulate din cauza restricțiilor de călătorie nu primesc banii înapoi, ceea ce este o ilegalitate. În repetate rânduri am cerut companiilor avia să-și respecte obligațiile legale și să ramburseze integral costul biletelor, de asemenea m-am adresat și Autorității Aeronautice Civile cu nenumărate demersuri. Comportamentul nu s-a schimbat, iar oamenii în continuare rămân fără bani recuperați”, a precizat parlamentara.

Galina Sajin a enumerat câteva dintre principalele probleme:

  • Companiile anunță curse zilnice, ceea ce este ireal în contextul pandemiei. Biletele se vând, iar pentru că nu sunt suficienți pasageri, anulează zborurile, companiile invocând „DUE COVID”, adică din cauza covid-19.
  • Oamenilor nu li se rambursează banii achitați pentru bilete anulate, ceea ce este ilegal. De multe ori aceștia nu primesc niciun răspuns la cererile de rambursare.
  • Companiile oferă vouchere de unică folosință care nu sunt nici pe departe convenabile pentru cetățeni, ele sunt de unică folosință, respectiv dacă voucherul are o valoare de 300 euro, iar persoana cumpără un alt bilet de 100 euro, diferența de 200 euro nu se rambursează, acești bani nu pot fi folosiți.

În acest context, deputata a cerut cetățenilor, care au avut de pătimit, să se alăture acțiunii colective și să scrie pe pagina de facebook a acesteia sau pe adresa de e-mail galina.sajin@parlament.md.

De menționat că legea stipulează că, în cazul anulării zborurilor de către companiile avia, clienții au dreptul la rambursarea integrală a banilor. Respectiv, voucherele ar trebui să fie doar una dintre opțiuni, iar clienții să fie liberi să aleagă.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie curent, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC), unde a discutat cu prestatorii aerieni anume această problemă.

ministrul Railean s-a interesat despre capacitatea financiară de realizare a activităților operaționale a companiilor aeriene, și anume a operatorilor aerieni principali, Air Moldova și Fly One, și cum aceștia își vor exercita obligativitatea de respectare a drepturile pasagerilor. Potrivit directorului Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, operatorii aerieni sunt supravegheați inclusiv din punct de vedere a situației financiare, iar rapoartele trimestriale sunt evaluate de subdiviziunile AAC în scopul validării capacitații stării financiare suficiente pentru desfășurarea activității.

Directorul AAC a informat că din luna martie până pe 10 iulie, au fost vândute 61 000 de bilete, iar zborurile nu au fost efectuate din cauza COVID-19, astfel din numărul total de bilete vândute peste 17 500 de pasageri au acceptat alte opțiuni decât rambursarea costului biletului, iar la aproximativ 3 000 de pasageri le-a fost rambursat costul biletului. În acest context, ministrul a solicitat conducerii AAC să întreprindă și în continuare acțiuni ferme privind respectarea drepturilor pasagerilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile