Logo Realitatea.md

PAS vine cu un îndemn către PDM referitor la creditul rusesc: Atrageți atenția la unele prevederi păguboase din acest acord (VIDEO)

22 Aprilie 2020, 13:39 // Politica

În contextul acordului de împrumut cu Federația Rusă, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) se adresează deputaților din Parlament, în special celor din Partidul Democrat, să atragă atenția la unele prevederi păguboase din acest acord și să pledeze pentru renegocierea acestora.

Într-o conferință de presă, deputatul PAS, Igor Grosu, a declarat că documentul trebuie să fie revizuit, în condițiile în care Republica Moldova va avea de suferit financiar, dacă se păstrează aceste condiții contractuale. „Da, țara are nevoie de resurse financiare, în special în această perioadă grea. Cu toate acestea nu ne putem permite luxul să trecem cu vederea unele prevederi care pot împovăra țara pe mulți ani înainte. De ce statul, noi, plătitorii de impozite, să întoarcem datoriile unor agenți economici care se vor împrumuta de la băncile ruse? La întrebarea aceasta nu am primit niciun răspuns, decât asigurări că totul va fi bine. Noi, deputații PAS, ne adresăm deputaților din Parlament, în special Partidului Democrat, unde înțelegem că există discuții pe interior privind aceste semne de întrebare care au fost ridicate de noi și alți actori ai societății civile. Ne adresăm vouă, să treceți peste interesele de partid și să vă gândiți la viitorul acestei țări”, a spus Grosu.

De asemenea și parlamentarul PAS, Sergiu Litvinenco, s-a expus pe acest afirmând că cel mai controversat articol din acord este articolul 7 punct 2: „Acesta vorbește despre faptul că statul Republica Moldova va prelua datoriile unor agenți economici care s-au împrumutat de la băncile rusești, în cazul în care aceste împrumuturi au fost coordonate cu partea moldovenească.  M-am uitat pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe, unde sunt publicate toate acordurile pe care le-a semnat Federația Rusă de la independență. O astfel de clauză Federația Rusă nu a impus-o niciunei țări cu care a semnat acorduri de finanțare. Unica țară căreia Federația Rusă i-a impus această condiție este Republica Moldova.

Ne întrebăm în ce măsură acest credit este privilegiat, frățesc, așa cum spune Dodon, sau dimpotrivă, este un credit în care Federația Rusă nu a impus astfel de condiții nici țărilor ca Bangladesh sau Venezuela.  Este inacceptabil ca statul să plătească anumite credite luate de către agenții economici. Nu este conform principiilor generale ale unui stat. Al treilea element, modul cum este formulată această clauză, lasă loc de foarte multe interpretări și aplicări ale căror consecințe nu pot fi prevăzute.  Este un acord absolut păgubos pentru Republica Moldova. Soluția, având în vedere că avem nevoie de bani, este renegocierea acestui acord prin excluderea acestor prevederi toxice”, a remarcat Litvinenco.

Amintim că, ieri, după ce a fost făcut public anunțul privind clauzele contractuale a creditului oferit de ruși Moldovei, mulți experți economici și deputații din opoziție au declarat că acest credit este unul „păgubos” pentru țara noastră.

Printre altele, și deputații fracțiunilor PDM și PSRM au solicitat Ministerului Justiției o opinie juridică pentru interpretarea Articolului 7, punctul 2 din Acordul de creditare din partea Federației Ruse, care prevede că „Orice datorie restantă a oricărei entități din Republica Moldova către guvernul rus sau instituții ale guvernului rus, unde există „acordul părții moldovenești, devine automat parte a acestui contract".

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile