Logo Realitatea.md

„Păstrați vie democrația în Moldova, lăsând oamenii să decidă”. Articol semnat de Pavel Filip

14 Iunie 2019, 13:10 // Politica

Moldova - o țară mică, dar centrală în Europa de Est - este cel mai recent front în încercarea Rusiei de a restabili Uniunea Sovietică, scrie Pavel Filip. Articolul semnat de prim-ministrul în exercițiu a fost sponsorizat pe Politico.eu.

„Putin a încercat să creeze un guvern ilegal, susținut de Kremlin, în mijlocul confuziei după alegerile naționale recente, în care niciun partid nu a obținut majoritatea.

Alianța lui Putin în capitala Chișinăului, președintele socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon, a încercat să formeze un guvern cu partidul pro-european ACUM. Dar aceste partide au ratat termenul constituțional al țării pentru formarea axei lor de conveniență, iar Curtea Constituțională a decis săptămâna aceasta că vor avea loc noi alegeri pentru a decide viitorul Moldovei”, scrie Pavel Filip.

Pavel Filip mai expică în articolul său planul Rusiei de federalizare a Republicii Moldova. Potrivit lui, Federația rusă a lucrat mult pentru „a destabiliza Moldova așa cum a făcut-o în Ucraina, Georgia și Balcani”.

„Ce înseamnă planul federalizării al Rusiei pentru Moldova? La începutul anilor 2000, când rușii au forțat pentru prima dată planul, aceasta a însemnat că Republica Moldova ar deveni o „Republica Federală” divizată formată din trei state - Moldova, Transnistria și Găgăuzia. Rusa ar fi limba oficială în această Republica Federală, marcând simbolic puterea țării asupra celor trei state. 1500 de soldați ruși ocupă deja Transnistria cu arme grele și desfășoară operațiuni sub acoperire”, mai scrie Filip.

VEZI ȘI:

(VIDEO) Putin comentează situația din Moldova: Îl vom susține pe Dodon și pe partenerii coaliției

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2148 -0.2782%
USD USD 17.3404 -0.3546%
RUB RUB 0.2727 -0.1465%
RON RON 4.0202 -0.3075%
UAH UAH 0.7350 0.0953%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 dec, 13:34 //

Morari-milionar?! Scrisoare anonimă: Viorel Morari, proprietarul din umbră a unei stații PECO și trei eoliene (FOTO și DOC)

06 dec, 13:45 //

Deputați PDM și PSRM s-au întâlnit la un „şașlâc” la democratul Eugeniu Nichiforciuc, la Florești. Ar fi participat și Igor Dodon

11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

05 dec, 13:55 //

Sondaj! Încrederea cetățenilor în Igor Dodon scade considerabil, în schimb crește certitudinea în Maia Sandu (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

05 dec, 19:48 //

„Alegații” și „tactici de intimidare”! Morari, despre dezvăluirile din presă: „Am un sentiment de „deja vu” (DOC)

06 dec, 10:00 //

LIVE! Membrii CSM susțin un briefing de presă despre schimbările din sectorul justiției

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

05 dec, 17:43 //

colaj: realitatea.md Cazul plângerii judecătorilor de la Ciocana pe acțiunile procurorilor Anticorupție: Reacția dură a PA și mișcările din chat-ul secret al procurorilor (DOC)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele