Logo Realitatea.md

Patru ani de la alegerea lui Nicolae Timofti, cel de-al patrulea șef de stat în Moldova. Al cincilea va fi ales de popor

16 Martie 2016, 07:00 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Astăzi se împlinesc exact patru ani de când Nicolae Timofti a fost ales în funcția de președinte, fiind cel de-al patrulea șef de stat în Republica Moldova. Președintele de atunci al Consiliului Superior al Magistraturii a fost ales de Parlament în calitate de „președinte de compromis”, punând astfel capăt celei mai lungi crize politice din istoria ţării. Pentru a evita asemenea situații, cel de-al cincilea șef de stat în Moldova, va fi ales direct de popor.

Pentru ieșirea din impasul politic, care a durat 917 zile, a fost luată decizia de a vota un candidat apartinic la funcția de șef al statului. Conform legislației în vigoare în 2012, președintele Republicii Moldova era ales „cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat”, pentru care își ofereau votul cel puțin 61 de deputați în Parlament (2/3 din deputați).

Alianța pentru Integrare Europeană - 2, aflată la guvernare atunci, deținea doar 58 de mandate de deputat. Astfel, pentru președintele țării au votat cei 58 de deputați ai AIE-2, trei deputați din grupul lui Igor Dodon și neafiliatul Mihai Godea. Partidul Comuniștilor a refuzat să participe la votare.

„Eu nu voi fi președintele unui grup de oameni, dar președintele Republicii Moldova. Am 36 de ani de experiență ca judecător, pot respecta legea și m-am condus întotdeauna de lege. Mă voi conduce numai de lege, de Constituție. Mă voi strădui să păstrăm echilibrul între forțele politice, să păstrăm liniștea în țară, să aducem încredere cetățeanului că guvernarea care este astăzi la putere va realiza programul pe care și l-a propus”, declara Nicolae Timofti încă până la votare.

Pe parcurs însă șeful statului a promovat în discursul său ideea integrării europene a Republicii Moldova, fapt care a trezit nemulțumirea liderului socialist Igor Dodon, mai cu seamă după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, când PSRM a acces în Parlament cu 25 de mandate de deputat (ulterior, deputatul Lidia Lupu a părăsit fracțiunea PSRM, iar recent a aderat la fracțiunea PDM). Astfel, socialiștii insistau asupra demisiei președintelui Nicolae Timofti și declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Pentru a pune capăt dezbaterilor în Parlament și riscului declanșării alegerilor parlamentare anticipate pe motivul nealegerii șefului statului, acum două săptămâni Curtea Constituțională a luat decizia de a anula reforma constituțională din 5 iulie 2000. Drept urmare, s-a revenit la vechiul sistem de guvernare și procedura de alegere directă a președintelui țării.

Astfel următorul președinte al Republicii Moldova, cel de-al cincilea, va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Acesta va fi candidatul „cetățean cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat”, care va întruni „cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri”.

Curtea a statuat însă că decizia nu se extinde asupra lui Nicolae Timofti care rămâne în funcție până la expirarea mandatului. Nicolae Timofti a depus jurământul la data de 23 martie 2012 și urmează a fi în funcție până la alegerea următorului șef de stat.

Deocamdată însă nu se cunoaște când anume vor avea loc alegerile prezidențiale, data acestora urmând a fi stabilită de Parlament. Potrivit unor calcule efectuate de Asociația Promo-LEX, noul președinte al țării trebuie ales nu mai târziu de 19 iunie 2016. De altă parte, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că în mod normal ar trebui să avem alegeri prezidențiale în toamnă. O opinie în acest sens a expirmat și președintele Parlamentului, Andrian Candu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile