Logo Realitatea.md

Patru camioane suspecte, pline cu marfă chineză, stopate la vama Tudora

29 Ianuarie 2020, 09:41 // Societate

O schemă de contrabandă cu mărfuri de proveniență chineză, cu scopul de introducere pe teritoriul țării noastre prin postul vamal Tudora de la frontiera cu Ucraina, a fost deconspirată de către vameșii moldoveni, în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Valoarea contrabandei trece de peste 4 milioane de lei.

În fapt, conform actelor prezentate funcționarilor vamali, lotul de marfă transportat cu patru autocamioane ar fi fost compus din mașini pentru prelucrarea cerealelor, care potrivit legii, sunt scutite de achitarea drepturilor de import. Prin urmare, autocamioanele au fost direcționate pe culoarul verde, cu validarea și acordarea liberului la vamă.

Astfel, în rezultatul controlului, oamenii legii au stabilit că mărfurile transportate nu coincid cu mărfurile indicate în declarațiile vamale prezentate. Respectiv, în containere au fost identificate mărfuri, care în mod obligatoriu urmau a fi supuse plăților vamale: biciclete, piese pentru biciclete, accesorii moto, precum și piese pentru motociclete.

Pe caz, la 22 ianuarie curent, a fost pornită urmărirea penală în baza bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de contrabandă.

Potrivit legii, infracțiunea de contrabandă se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă de până la 550 mii lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Investigațiile continuă, în vederea elucidării multiaspectuale a circumstanțelor în care ar fi fost comisă infracțiunea de contrabandă și a stabilirii tuturor persoanelor implicate. Informațiile ulterioare vor fi prezentate cu respectarea prevederilor legale și a prezumpției de nevinovăție a persoanelor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8273 0.9922%
USD USD 16.9565 0.5688%
RUB RUB 0.2148 -0.9682%
RON RON 4.0680 1.0332%
UAH UAH 0.5991 0.4696%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile