Logo Realitatea.md

Patru ofițeri de investigație și trei procurori, recunoscuți în calitate de bănuiți pe faptul interceptărilor ilegale

22 Noiembrie 2019, 18:23 // Actualitate

Patru ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și trei procurori au fost recunoscuți în calitate de bănuiți pe faptul interceptărilor ilegale a unor persoane publice, despre care a anunțat azi președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Potrivit Procuraturii Anticorupției, urmărirea penală pe acest fapt a fost pornită la începutul lunii septembrie 2019.

foto simbol

Procuratura Anticorupție anuță că efectuează urmărirea penală pe faptele de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege (viața personală - care constituie secret personal și familial) fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru deținerea ascunsă a informației, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislației și cu folosirea situației de serviciu.

Urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii septembrie 2019, de către Procurorul General în trei cauze penale, care au fost transmise Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale în continuare. Cele trei cauze au fost, ulterior, conexate într-o singură procedură.

În cadrul acestei cauze penale, membrii grupului de urmărire penală, au întreprins următoarele acțiuni:

  • audieri în calitate de martori - 12 persoane;
  • recunoscute și audiate în calitate de parte vătămată - 4 persoane;
  • ridicări de documente și obiecte - 3;
  • examinate documente și obiecte - 3;
  • inițiate investigații în ordinea art.274 din Codul procedură penală în 4 procese penale.

„Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale”, prevăzută de Codul Penal se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore.

Totodată, „violarea dreptului la secretul corespondenţei” săvârșită cu cu folosirea situaţiei de serviciu și prin utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei prevede o pedeapsă cu amendă de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani, sau privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

VEZI ȘI:

Cavcaliuc ar fi condus operațiunea de interceptare, la indicație, a unei liste de persoane

Cavcaliuc dă de înțeles că PPDA se răzbună pe el, după ce a făcut mai multe dezvăluiri despre Năstase

Ce spun procurorii despre lista persoanelor interceptate

Chiril Moțpan: Securitatea națională a statului este în pericol, Dodon duce negocieri secrete cu PDM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile