Logo Realitatea.md

Patru foști polițiști, reținuți. Ar fi filat doi procurori care se ocupă de dosarul fraudei bancare

03 Noiembrie 2020, 08:51 // Societate

Patru foști angajați ai poliției au fost reținuți pentru filarea zilnică, timp de aproximativ o săptămână, a doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, responsabili de investigarea fraudei bancare. Asta scrie într-un comunicat de presă trimis de Procuratura Generală. Nu au fost date nume, însă anterior Realitatea.md a scris că doar patru procurori investighează dosarul privind frauda bancară, cu suportul încă a opt ofițeri de investigație. Octavian Iachimovschi este conducătorul grupului din care fac parte procurorii: Victor Muntean, Mariana Botezatu și Victor Cazacu.

Respectivul proces penal a fost declanșat în baza plângerilor depuse de către cei doi procurori care au semnalat despre acțiunile ilegale, comise asupra lor și familiilor acestora.
 
În cadrul documentării cazului, acțiunile abuzive s-au confirmat, patru indivizi fiind reținuți de PCCOCS de comun cu SPIA al MAI.
 
Aceștia s-au dovedit a fi foști polițiști, care au fost cooptați pentru serviciul de securitate al unui important figurant în dosarul fraudei bancare.
 
Fiind audiați, aceștia au recunoscut filarea, filmarea și înregistrarea procurorilor, menționând că au acționat la indicație, în scopul identificării unor eventuale vulnerabilități în viața privată a oamenilor legii, pentru ulterioara lor discreditare, menită să le afecteze reputația și a-i împiedica să-și exercite atribuțiile funcționale.
 
Relevant este faptul că pe lângă imagini, înregistrări video și audio, aceștia întocmeau veritabile rapoarte de filaj, pe care ulterior, le transmiteau comanditarului.
 
Cei patru au fost puși sub învinuire, iar la demersul procurorilor, plasați în arest la domiciliu pentru o lună.
 
Cazul este instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale care întreprinde acțiuni pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului și persoanelor implicate în această schemă.
 
Procuratura Generală dezaprobă în termeni categorici astfel de metode ilegale și invazive, pe care le califică drept atac asupra Procuraturii și încălcare gravă a dreptului la viață privată.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile