Logo Realitatea.md

Patru tipuri de ambulanțe vor fi procurate de la companiile asociate turcești în cadrul achiziției lotului de 168 de autospeciale

22 Februarie 2020, 11:56 // Societate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va procura, conform contractului de achiziții publice din 16 aprilie 2019, patru tipuri de ambulanțe (B 4x2, B 4x4, C 4x2 și C 4x4) de la companiile asociate turcești „Das Özel Sağlık Hiz. Ltd. Ști” și „Gizerler oto Motorlu Araçlar A.Ș.”.

Costul autospecialelor oscilează între 66 de mii și 73 de mii de euro, în funcție de dotări. Ambulanțele urmează să ajungă în parcul auto al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Valoarea contractului depășește 10,6 milioane de euro.

Într-un răspuns la o solicitare a Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că la licitația desfășurată în ianuarie 2018 a fost depusă o singură ofertă, cea a companiilor turcești asociate. Anunțul privind desfășurarea licitației a fost publicat inclusiv în Jurnalul Oficial al UE, cum impune Legea privind achizițiile publice.

Procurarea unităților se va face din contul mijloacelor financiare alocate în baza acordului-cadru de împrumut dintre Guvernul Moldovei și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Ministerul precizează că, în iunie 2019, o comisie formată din foști funcționari ai instituției și alți specialiști s-au deplasat în Turcia. Deși s-a anunțat că aceștia ar fi avut obiecții la dotarea ambulanțelor, lipsește un act semnat de toți membrii comisiei privind dotările tehnice ale ambulanțelor deja asamblate. Totodată, prin ordonanța din 6 decembrie 2019, Procuratura Anticorupție a dispus refuzul pornirii urmăririi penale pe marginea procedurilor de achiziții publice privind achiziționarea de ambulanțe, deoarece fapta nu întrunea elementele unei infracțiuni.

Conform contractului de achiziții publice, părțile contractante moldovenești dispun de dreptul de a efectua inspectarea tehnică a calității ambulanțelor, prin intermediul unei inspecții tehnice independente, ceea ce și va fi făcut la recepționarea în țară a ambulanțelor.

Amintim că, în iunie 2018, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat acordarea unui împrumut de 12 milioane de euro Republicii Moldova pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

În total urmează să fie achiziționate 168 de ambulanțe.

Menționăm că, alte 69 unități noi de transport sanitar, procurate la începutul anului 2018, pentru dotarea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova au fost repartizate prin raioanele țării. Acestea sunt de producție rusească, iar anul trecut, oamenii legii au deschis un dosar penal pe numele fostului director al Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, care a și fost reținut, iar ulterior eliberat, pentru că și-a recunoscut vina. El este acuzat de prejudicierea bugetului statului de milioane de lei în cazul organizării licitației și procurării ambulanțelor.

CITEȘTE ȘI:

Ex-ministra Sănătății afirmă că licitația pentru procurarea celor 168 de ambulanțe este suspectă și a solicitat implicarea CNA

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile