Logo Realitatea.md

Pavel Filip a cerut evaluări cu privire la pagubele produse de ploi: Interveniți prompt, protejați oamenii și bunurile lor 

01 Iunie 2016, 01:43 // Actualitate

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în ședință de urgență autoritățile abilitate pentru gestionarea situațiilor cauzate de ploile abundente, din această noapte. Ședința a avut loc cu puțin timp în urmă, la Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale. Premierul a solicitat o informare completă cu privire la situația din țară, de la responsabilii din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (DSE).

Potrivit informațiilor verificate la ora 23:30, pagube au fost produse în mai multe zone din țară, mai multe gospodării au fost afectate, iar echipele de intervenție rapidă au răspuns la numeroase solicitări. Pavel Filip a cerut ca, în orele următoare, pe tot parcursul nopții, să fie făcute evaluări cu privire la pagubele produse de ploi.

“Vreau ca Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale să activeze în regim permanent, pe tot parcursul nopții, cu maximă responsabilitate. Urmăriți evoluția situației din țară. Intervenți prompt, oriunde este nevoie”, a declarat Pavel Filip. În mod special, Premierul a cerut implicarea fermă a tuturor pentru protejarea oamenilor și a bunurilor acestora.

În cadrul şedinţei s-a raportat despre monitorizarea strictă a trei bazine acvatice din localitatea Iargara, raionul Leova, unde nivelul apei atestă  o creştere, dar şi despre mai multe gospodării din localitatea Logăneşti, raionul Hînceşti, unde a fost subinundată temelia a opt case.  În urma ploilor torenţiale înregistrate în seara zilei de 31 mai, nici o persoană nu a avut de suferit. Pompierii, salvatorii şi poliţiştii sunt implicaţi pentru acordarea ajutorului persoanelor aflate în dificultate. 

Reprezentanţii Serviciului Situaţii Excepţionale au fost solicitaţi pentru pomparea apei din ogrăzile mai multor gospodării din municipiul Chişinău şi suburbiile acestuia. În caz de situaţii de risc oamenii sunt rugaţi să apeleze serviciile de urgenţă la telefoanele 901, 902, pentru a putea interveni neîntîrziat.

O nouă ședință este convocată miercuri, 1 iunie, la ora 9:00, pentru o nouă evaluare privind situația provocată de ploile abundente și măsurile luate pentru gestionarea acesteia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile