Logo Realitatea.md

Pavel Filip, despre lecțiile însușite timp de cinci ani de la Acordul de Asociere, la Bruxelles (VIDEO)

14 Mai 2019, 16:50 // Actualitate

Premierul Pavel Filip a participat la Conferința de Nivel Înalt dedicată aniversării a zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic, desfășurată la Bruxelles.

„Cu 10 ani în urmă, atunci când Uniunea Europeană a lansat acest proiect politic, trebuie să recunoaștem că era important pe atunci, pentru că nivelul relațiilor dintre țările care reprezintă astăzi Parteneriatul Estic și Uniunea Europeană nu mai corespundea așteptărilor. Treceam printr-o transformare și un asemenea proiect era absolut necesar.

În această perioadă avem și alte aniversări. Cinci ani de zile RM beneficiază de acordul de liber schimb, de acordul de asociere, de regimul liberalizat de vize. Rezultatele sunt vizibile. Peste două treimi din cetățeni au beneficiat de regimul liberalizat de vize. Poate și mai important este că exporturile, atunci când vorbim de economie, au depășit nivelul de două treimi, exporturile sunt orientate pe piața Uniunii Europene. Pe de o parte trebuie să recunoaștem că am avut niște costuri cu embargourile impuse de Federația Rusă, odată cu semnarea acordului de asociere, pe de altă parte, am avut parte de o dezvoltare economică astfel ca să ajungem cu exporturile la nivelul de 2/3 pe piața UE”, a menționat premierul în discursul său.

Pavel Filip a vorbit și despre lecțiile însușite în toți acești ani. Potrivit oficialului, pentru a obține succes trebuie să ai o echipă dedicată, este important ca societatea să fie pregătită și trebuie să comunici eficient despre Uniunea Europeană.

„Nu poți face nimic fără o echipă dedicată. Și când vorbesc despre o echipă dedicată și bine pregătită nu am în vedere doar autoritățile statului, dar la fel trebuie să fie pregătită și societatea civilă sau dacă vorbim de dimensiunea economică trebuie să fie pregătite și instituțiile de business, private. Trebuie să înveți să comunici eficient despre ce înseamnă Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb și desigur la baza acestor proiecte a stat voința politică și în continuare succesele pot fi obținute având la baza voința politică. Bineînțeles avem încă foarte mult de lucru. Trebuie să implementăm angajamentele în sfera bunei guvernări, asigurării standardelor democratice, armonizării legislative. Unele domenii se reformează mai ușor, altele sunt mult mai rezistente. Este un lucru complex care are nevoie de timp, dar este important să vă spunem că noi suntem absolut determinați”, a declarat Pavel Filip.

Întrebat despre perspectivele de viitor ale Republicii Moldova în calitate de membru al Parteneriatului Estic, premierul a transmis cinci mesaje scurte.

„În primul rând, noi propunem să facem un pas înainte și să ne mișcăm în următorii 5-10 ani, de la cooperare la coeziune.

Al doilea mesaj duce spre cetățeni și anume ca cetățenii să beneficieze mai mult sau să simtă schimbările pozitive din beneficierea serviciilor: transport comun, sănătate, servicii publice, bancare, telecomunicații etc.

Al treilea mesaj ține de dezvoltarea economică. Economiile partenerilor sunt și rămân a fi vulnerabile la șocuri externe și din punctul acesta de vedere avem nevoie de susținerea statelor-membre.

Al patrulea mesaj ține de securitate. Toate realizările în sfera economică sau socială pot fi reduse la zero în lipsa securității și stabilității regionale. De aceea securitatea și reziliența trebuie să devină una dintre prioritățile reale ale Parteneriatului Estic.

Al cincilea mesaj ține de deschiderea spre noi orizonturi prin abordări creative în identificarea noilor oportunități de cooperare și integrare. În acest sens regiunea Balcanilor occidentali poate oferi mai multe exemple pozitive”, a spus prim-ministrul.

Discursul poat fi urmărit mai jos:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4404 -0.3802%
USD USD 17.5494 0.3029%
RUB RUB 0.2654 0.7211%
RON RON 4.1118 -0.4720%
UAH UAH 0.6979 0.6054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile