Logo Realitatea.md

Pavel Filip face apel la solidaritate. „Criza trebuie rezolvată, dar nu din contul democrației (VIDEO)”

27 Martie 2020, 12:34 // Politica

Președintele PDM, Pavel Filip a făcut astăzi un apel către toți politicienii și partidele politice, să se abțină de la PR și show-uri în această perioadă grea pentru țară și să dea dovadă de solidaritate.

„Din păcate, pe lângă COVID-19, Republica Moldova suferă și de altă boală cronică: populismul. Trebuie să lăsăm deoparte luptele politice, ambițiile și orgoliile, să ne mobilizăm și să fim uniți, pentru că astăzi avem un singur dușman: acest virus. Nici măcar în aceste timpuri complicate, partidele politice și politicienii nu renunță la propuneri populiste, fără acoperire financiară, și demonstrează încă o dată că pentru ei mai importante sunt show-urile decât securitatea țării și a cetățenilor”, a spus Filip într-un briefing de presă.

Potrivit acestuia, în toată această perioadă, Partidul Democrat și miniștrii desemnați de PDM în Guvernul socialist nu au ieșit în public pentru că „s-au ocupat de lucruri concrete, pe fiecare domeniu în parte”. Astfel, liderul democraților a venit cu un „mic raport”, unde spune ce întreprind în această perioad miniștrii democrați din Guvernul socialist:

„Ministerul de Afacerilor Externe și Integrării Europene primește zilnic în medie câte 1000 de solicitări de asistență din partea cetățenilor noștri aflați peste hotare. Până acum au fost aduși acasă 2 300 cetățeni, iar în următoarele zile urmează și alte curse. Important este ca cei care se întorc acasă să se autoizoleze, să fie plasați în carantină și să fie monitorizați.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Actualmente, toți elevii și profesorii din țară fac ore la distanță. Ministerul Educației a pus la dispoziția cadrelor didactice platforme de organizare online a procesului educațional. Au fost lansate inclusiv module de pregătire online pentru examenele de Bacalaureat. MECC a decis deja anularea examenelor pentru clasa a IV-a. Cât despre examenul de capacitate de clasa a IX-a și examenul de Bacalaureat, credem că dacă până la sfârșitul perioadei stării de urgență, elevii nu vor reveni în clase, aceste examene trebuie anulate.

Ministerul Apărării. Armata a intervenit prompt în ajutor, mai întâi punând la dispoziție transport pentru medici și pacienții suspecți. Acum câteva zile, militarii au ieșit să patruleze în stradă, în suportul polițiștilor, pentru a se asigura că regimul de izolare și distanța socială este respectată cu strictețe în conformitate cu deciziile Comisiei Situații Excepționale.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a demarat un amplu proces de consultare cu mediul de afaceri și asociațiile de business, iar în cel mai scurt timp urmează să definitiveze și să sintetizeze un plan de măsuri care ar veni să atenueze impactul acestei pandemii asupra economiei. Securitatea energetică este în atenția ministerului și în ciuda acestei situații complicate, lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău vor continua.

Biroul de Reintegrare s-a asigurat că toată măsurile luate de Comisia Situații Excepționale sunt implementate cu exactitate și în stânga Nistrului. A fost aprobată o procedură simplificată pentru importul de produse alimentare și medicamente. Situația în regiunea transnistreană este sub stricta monitorizare a Biroului”, a mai firmat Filip.

Democrații i-au îndemnat pe toți cei care au propuneri bune și realiste să le comunice autorităților în mod constructiv. Liderul democrat a mai mulțumit tuturor celor care muncesc în prima linie în această perioadă: medici, polițiști, salvatori, farmaciști, funcționari, șoferi, jurnaliști, dar și celor care s-au oferit să ajute cu donații și produse.

Citeste tot despre: apel public, Pavel Filip, solidaritate
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile