Logo Realitatea.md

Pavel Filip la Orășelul European: Apropierea de UE se face nu prin declarații, ci prin fapte concrete, în fiecare zi

11 Mai 2019, 15:36 // Actualitate

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la inaugurarea Orășelului European 2019,  organizat de Delegația UE la Chișinău, cu ocazia Zilei Europei. În discursul rostit în cadrul evenimentului, premierul a accentuat că Europa nu este despre geopolitică, ci despre oameni. Este un model de dezvoltare bazat pe democrație, libertate și înțelegere. "Europa este nu doar o destinație, Europa este un drum. Noi ne dorim aderarea la Uniunea Europeană, aceasta este destinația noastră. Apropierea de Uniunea Europeană nu se face prin declarații, pancarte și vuvuzele. Apropierea de Uniunea Europeană se face prin fapte concrete, în fiecare zi", a subliniat Pavel Filip.

Totodată, șeful Executivului a accentuat că trebuie să gândim și să acționăm în stilul valorilor europene. Iar Europa condamnă astăzi pe toți cei care se pronunță pentru distrugere, lichidare, anihilare. Europa construiește democrație, libertate și înțelegere. Și acest lucru trebuie să-l înțeleagă și politicienii.

"Haideți să devenim europeni prin gândire și acțiuni, nu prin declarații. Să fim europeni făcându-ne meseria cu dedicație, acționând cu responsabilitate și fiind mai toleranți și mai buni. Haideți în fiecare zi, împreună, să construim Europa aici, acasă, în Moldova", a conchis Pavel Filip.

La rândul său, șeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko a menționat că relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova rămâne a fi una strânsă. Printre principalele progrese înregistrate în ultimii ani, diplomatul a evidențiat reformele economice, implementarea Acordului de Liber Schimb, creșterea exporturilor spre piața UE și stabilizarea sistemului financiar. Totodată, oficialul european a încurajat autoritățile să continue eforturile privind reformarea sistemului justiției, lupta împotriva corupției, consolidarea statului de drept. 

La final, premierul Pavel Filip și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, au vizitat corturile ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene și ale instituțiilor guvernamentale, unde au fost expuse informații despre proiectele europene implementate în țara noastră.

Orășelul European va fi deschis în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală în perioada 11 și 12 mai. Vizitatorii vor avea posibilitate să cunoască cultura și bucătăria țărilor europene, să asculte muzică și să vizioneze filme.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4181 0.0382%
USD USD 17.2037 0.0809%
RUB RUB 0.2264 0.1770%
RON RON 4.1911 0.0692%
UAH UAH 0.6051 -0.1815%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile