Logo Realitatea.md

Pavel Grigorciuc rămâne în arest! Magistrații au respins recursul avocaților ca activistul să fie cercetat în stare de libertate

15 Mai 2019, 16:52 // Societate

Pavel Grigorciuc rămâne în arest, la Penitenciarul 13. Astăzi a avut loc ședința preliminară de judecată în dosarul în care activistul este cercetat pentru huliganism în stare de recidivă, iar magistrații Judecătoriei Buiucani au respins recursul avocaților ca acesta să fie cercetat în stare de libertate. 

Activistul Pavel Grigorciuc a fost escortat la Judecătoria Buiucani de mai mulți polițiști. În sala de ședințe au fost prezenți mai mulți comuniști, inclusiv liderul PCRM, Vladimir Voronin. Acesta și-a exprimat intenția de a fi garant al eliberării acestuia.

”Eu îl cunosc personal pe Grigorciuc și circumstanțele în care se desfășoară acest proces. Noi toți avem aceeași opinie, că acesta este un pericol și o răfuială încă de la procesul împotriva grupului Petrenco. Ce s-a petrecut între ei este o încălcare administrativă, ea trebuie sancționată cu amendă, dar nu cu luni de zile la pușcărie. Este o răfuială politică”, a menționat Vladimir Voronin. 

Decizia magistraților de a-i menține măsura de arest lui Pavel Grigorciuc l-a nemulțumit atât pe Pavel Grigorciuc, cât și pe cei veniți să îl susțină, care au catalogat-o drept una politică.

”Ați fost martori cum în țara noastră se iau decizii la comanda regimului oligarhic”, a spus Pavel Grigorciuc. 

”Vedeți cât timp au scris ei două propoziții, o oră jumate. Au consultat toate telefoanele posibile și imposibile, ce să facă și cum să facă. Aici judecătorul nu e vinovat. El e supus, l-au obligat să ia așa decizii, așa cum au luat decizia nelegitimă să îl aresteze pe Grigorciuc, așa cum iau decizii în privința altor persoane nevinovate”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Eduard Rudenco, avocatul lui Pavel Grigorciuc, susține că instanța de judecată este una capturată. 

”Da, Pavel Grigorciuc a îndrăznit să ridice mâna la Sergiu Sârbu, dar asta a fost o palmă care au dorit să o dea acestei guvernări 80% din cetățeni, pentru asta nu poate surveni o răspundere penală, deci este o faptă pur contravențională. Pentru asta el trebuia să răspundă cu o amendă contravențională, nicidecum cu privațiune de libertate”, a subliniat Rudenco.

Tot astăzi, apărarea lui Pavel Grigorciuc a cerut ca cele două cauze penale pe numelui activistului, cea în care e învinuit de huliganism și cea de organizare a dezordinilor în masă de pe data 6 septembrie 2015, din fața Procuraturii Generale (dosarul Petrenco) să fie comasate în una singură. Instanța urmează să se pronunțe vineri, 17 mai, ora 14:00.

CITEȘTE ȘI:

Ședința în dosarul „Grigorciuc”: De ce este prezent Vladimir Voronin în sala de judecată (VIDEO)

Sergiu Sîrbu, internat în stare gravă la spital. A fost bătut de către Pavel Grigorciuc

Dosarul în care Pavel Grigorciuc este învinuit de huliganism, trimis în judecată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile