Logo Realitatea.md

PCRM - nemulțumit de salariul de 100 de mii de lei a guvernatorului BNM și a altor șefi. Cioclea: „În loc de analiză, e nevoie de aritmetică!” (VIDEO)

14 Iunie 2018, 15:42 // Politica

După ce fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a propus în cadrul ședinței Parlamentului înregistrarea proiectului de lege care are menirea de a reglementa problema salariilor unor conducători ai instituțiilor publice „care depășesc de zece și sute de ori salariile medii pe economie”. Totodată, deputații comuniști au scos în evidență salariul guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, precum și a altor șefi. 

Conform proiectului propus de comuniști, salariile lunare ale conducătorilor autorităților publice, bugetul cărora este aprobat de către Parlament, Guvern sau au un buget autonom, nu vor depăși 95% din salariul lunar al persoanelor cu funcție de demnitate publică de competența cărora este numirea acestora.

Astfel, președintele fracțiunii PCRM, Ina Șupac, a atras atenția asupra salariului guvernatorului Băncii Naționale din Republica Moldova, Sergiu Cioclea.

„Ne pare straniu că președintele BNM are un asemenea salariu. El este cel mai plătit demnitar din Republica Moldova, fiindcă potrivit declarației sale de avere pentru anul 2017, Cioclea a avut câte 100.000 de lei lunar sau circa 3.500 de lei pe zi. Moldova își plătește cel mai bine șeful BNM reieșind din PIB pe cap de locuitor”, a declarat Șupac. 

De menționat că Sergiu Cioclea a ținut mai devreme să le răspundă persoanelor interesate de salariul pe care îl primește.

„Salariile conducerii băncilor moldovenești sunt în mare majoritate mult mai mari decât salariile Băncii Naționale. În acest sens noi avem o descrepanță cel puțin de 30% față de piață în mediu. Salarii mai mari ca al meu au viceguvernatorul BNM, Cristina Harea, pentru că are mai multe departamente. Eu ca guvernator, nu am departamente, de aceea nu am avut dreptul la această primă. În presă se face analiză și puțină aritmetică. Astfel, din punct de vedere al timpului petrecut, și la doamna Harea și la mine, veniturile pe perioada 2016-2017 sunt pe perioade absolut diferite. În 2016 cifrele au fost fără impozit, iar în 2017 - cu impozit. Ar trebui în primul rând să se facă cuantumul de creștere. În anul 2016 conducerii nu i-am ridicat salariile. La toată lumea i-am făcut o indexație, am avut inflație de 13%, iar conducerii nu i-am făcut această indexație. Numai în 2017 a venit această indexație. Astfel discrepanța a fost mai mare”, declarația a fost făcută de către Sergiu Cioclea în cadrul audierii Raportului Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei privind activitatea de supraveghere desfășurată și informația cu privire la raportul Kroll și situația în sectorul financiar-bancar.

Acesta a ținut să menționeze în același timp că salariile în Republica Moldova sunt foarte mici, chiar și deputații în Parlament au nivelul de indemnizare este excesiv de mic: „Un băiat pe șantier în Italia face mai mult! Ceea ce nu este normal. Este o ipocrizie și în Republica Moldova trebuie să fie salariile la nivel de piață, desigur și cererea de la aceste persoane trebuie să fie mai mare”, a conchis Cioclea. 

De menționat că propunerea deputaților comuniști privind salarizarea a fost respinsă în Parlament, prin ce a trezit nemulțumirea acestora.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile