Logo Realitatea.md

PCRM a sesizat Comisia Electorală Centrală. Ce i-a nemulțumit pe comuniști în privința unor acțiuni ale partidelor politice

02 Octombrie 2018, 15:38 // Politica

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a expediat o scrisoare deschisă către Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care solicită CEC-ului să verifice acțiunile mai multor partide politice, care au început campania electorală cu mult înainte de prevederile prevăzute de lege, pentru a fi trase la răspundere și penalizate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Potrivit art. 46 al Codului Electoral organizarea şi efectuarea alegerilor parlamentare se petrece cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, ce revine la sfârşitul lunii decembrie curent, iar agitaţia electorală cu 30 de zile înainte de alegeri, ce revine la sfârşitul lunii ianuarie 2019. Unele partide politice şi organizaţii social-politice (PSRM, PD, Partidul Şor ş. a.) deja au început procesul de înaintare prealabilă a candidaţilor pe circumscripţiile uninominale prin ce se încalcă flagrant legislaţia în vigoare”, se menționează într-un comunicat de presă al PCRM.

Comuniștii susțin că acţiunile partidelor de înaintare a candidaţilor precum şi a pesoanelor înaintate în calitate de candidaţi pe circumscripţii uninominale se organizează public cu participarea cetăţenilor fără apartenenţa de partid, şi sunt mediatizate pe larg de sursele mediatice afiliate acestor partide şi nu numai.

„Prin răspîndirea imaginii acestor candidaţi şi informaţiei privind biografia şi averea lor se efectuează prezentarea prealabilă, prin ce se încalcă art. 52 al. (4) Codului Electoral, care prevede expres că agitaţia electorală se permite doar după înregistrarea concurentului electoral. Drept agitaţie electorală se poate califica şi participarea persoanelor înaintate la diferite acţiuni de caritate, înmînarea cadourilor şi ajutoarelor materiale, la lansarea obiectelor social-culturale la nivel local şi raional. Agitaţia electorală are un singur scop de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat, ce este prematur şi, respectiv, este de natură să afecteze şi să influenţeze rezultatele alegerilor”, se mai arată în comunicatul PCRM.

De menționat că, PSRM și-a desemnat până în prezent 15 candidați pe circumscripțiile electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile