Logo Realitatea.md

PD, despre discuțiile cu PLDM! Lupu: Vom participa, însă cei care vin cu condiții vor pleca așa cum au venit

30 Noiembrie 2015, 22:01 // Politica

Conducerea PLDM deja nu mai putea evita să își asume public decizia de a participa la negcierile privind formarea unei majorități parlamentare pentru învestirea unui nou Guvern, a declarat liderul PD, Marian Lupu, în cadrul unui interviu telefonic pentru portalul Moldova.org. Mai mult, lideul PD a prcizat că vor participa la discuții cu toate partidele, însă "cei care vin cu condiții, vor pleca așa cum au venit, cu tot cu condiții".

Foto: realitatea.md

"Ei au reușit prin diferite tertipuri să amâne, dar deja presiunea din teritoriu asupra conducerii PLDM era teribilă, ei au fost practic somați să adopte această decizie. În plus, există și acea recomandare foarte clară pe care au transmis-o liderii europeni, ca liberal-democrații să termine cu jocurile și să vină la discuții", a declarat Lupu.

Referindu-se la condițiile cu care PLDM se avântă în negocieri, liderul PD, a comentat că "Nimic nou, sunt aceleaşi pe care le plimbă prin presă de ceva timp, ca pretext să nu negocieze. Dacă vrem să blocăm negocierile, toți putem începe să punem condiții. Și noi am putea să punem condiții PLDM-ului, în primul rând să-și ceară scuze de la cetățenii pe care reprezentanți ai acestui partid i-au furat, le-au furat banii din depozitele de la BEM, pentru că toate s-au întâmplat în timp ce acest partid deținea funcțiile de premier și ministru al Finanțelor. Repet, dacă vrei să blochezi orice discuție, asta e modalitatea cea mai simplă: pui condiții. Iar PLDM este singurul partid care pune condiții, de ce credeți că aplică această tehnică? E foarte clar. Chiar și partenerii europeni au spus atunci foarte clar: așezați-vă și discutați, fără precondiții! De aceea, astăzi pe nimeni nu interesează condițiile PLDM. ‎Să vină la discuții și o să afle poziția noastră. Noi suntem gata să avem discuții cu toate partidele".

"Cei care însă vin cu condiții, vor pleca așa cum au venit, cu tot cu condiții. În momentul în care pui condiții publice, înainte să discuți subiectele respective cu partenerii de negocieri, să vezi dacă nu cumva unele dintre ele se găsesc deja și pe agenda lor, e clar că de fapt mimezi dorința de dialog și că atitudinea ta rămâne a fi una de blocaj. Deducem că PLDM are o astfel de abordare pentru că nu e capabil să se adune și să vină cu voturile tuturor deputaților liberal-democrați la formarea noului Guvern", a continuat Lupu.

Fiind întrebat dacă vor accepta prezența presei la procesul de negocieri, așa cum solicită PLDM, Marian Lupu a precizat că "unde ați văzut în lumea asta negocieri politice în prezența presei? Conducerea PLDM vine cu astfel de sugestii tocmai pentru că vrea să facă show și să blocheze discuțiile. Ei încă nu s-au trezit, ci acționează doar ca să nu-i mai certe europenii și să nu-i părăsească filialele teritoriale, din cauză că refuză negocierile. Parerea mea este că e o decizie impusă mai degrabă, decât una sinceră".

De asemenea, liderul PD a subliniat că "dacă reușim ca săptămâna aceasta să cădem de acord asupra modului în care vom vota Guvernul, cred că la sfârșitul acestei săptămâni deja am putea să propunem un premier. Toate partidele se vor consulta cu privire la această candidatură".

Amintim că PLDM a anunțat că va participa la negocierile privind formarea unui nou Guvern, însă a reiterat obiectivele sale principale, printre care și constituirea unui Guvern condus de un premier neafiliat politic. Decizia a fost anunțată după Consiliul Politic Național al partidului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile