Logo Realitatea.md

PD salută blocarea tribunei Parlamentului de către PAS și Platforma DA. „Este și asta o metodă de exprimare democratică” (VIDEO)

03 Decembrie 2020, 11:50 // Politica

Blocarea tribunei Parlamentului, poate că nu este „cea mai populară sau o metodă tradițională”, dar „este și aceasta o metodă de exprimare democratică”. Cel puțin asta afirmă președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, care a salutat „această decizie a colegilor pentru că este unica soluție posibilă de a bloca acest dezmăț și eu vreau să cred că colegii care se află azi în majoritate, PSRM cu Șor, vor înțelege acest lucru, că proiectele de anvergură trebuie discutate pe larg și aprobate prin consens”.

În cadrul unui briefing susținut de la tribuna din sala pentru presă a Parlamentului, în timpul pauzei de 30 de minute anunțate după ce deputații PAS și cei ai Platformei DA au blocat tribuna Parlamentului, Pavel Filip a declarat că, a cerut, de rând cu alți colegi, „excluderea mai multor proiecte de lege care din punctul nostru de vedere reprezintă un abuz”. „Normele adevărate ale democrației nu sunt norme matematice – că majoritatea decide de fiecare dată singură, fără a lua în considerație ce spun și cei care se află în minoritate. Democrația adevărată este atunci când respecți și interesele celor care se află în minoritate”, a menționat președintele PDM. 

Vedeți și: Scandal la ședința Parlamentului! Platforma DA și PAS boicotează ședința prin blocarea tribunei centrale

Potrivit lui, toate aceste proiecte care au apărut „pe ultima sută de metri” – statutul limbii ruse, așa-numitul proiect „propaganda rusească”, proiectele ce țin de politica bugetar-fiscală și bugetul, „care foarte repede au venit în agenda Parlamentului fără a avea posibilitate cel puțin suficient timp ca să le putem citi”.

„Nu prima dată asistăm la un asemenea eveniment în RM, când se încearcă distragerea atenției publice de la niște lucruri care se intenționează a face, dar nu se dorește ca omaenii să fie conștienți sau să înțeleagă despre ele. Acest amestec despre limbă, identitate, autonomia găgăuză, cu cel care de fapt reprezintă interese financiare. Am vorbit astăzi despre politica bugetar-fiscală. Nu am timp suficient acum, dar pot explica ce înseamnă doar acest șiretlic cu țigările, prin care a fost prejudiciat statul cu 160 de milioane anul acesta și se dorește legiferarea acestui mecanism pe viitor. Iată de fapt ce se întâmplă. Pe de o parte vorbim de valori mari, de alta încercăm să facem scheme financiare”, a mai spus Filip.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile