Logo Realitatea.md

PDM, despre Pro Moldova: „Gruparea Șor-Candu a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislației”

27 Iulie 2020, 16:40 // Politica

PDM a adresat o cerere de chemare în judecată a ASP pentru a anula decizia de înregistrare a grupului parlamentar „Pro Moldova” ca partid. Anterior, fracțiunea a semnat și o scrisoare către Agenția Servicii Publice în care cerea anularea înregistrării acestui partid politic.

Motivul invocat este că formațiunea a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislației. În comunicatul emis presei, sunt enumerate trei puncte:

„1. Se interzice înregistrarea unei denumiri care:

a) coincide sau, după cum constată organul înregistrării de stat, se aseamănă cu denumirea unei alte persoane juridice deja înregistrate;

b) coincide cu o marcă înregistrată în Republica Moldova sau cu o marcă notorie străină.

În Registrul persoanelor juridice pe pagina web a Agenției Servicii Publice mai sunt înregistrate persoane juridice care conțin denumirea "Pro Moldova" și anume - Asociația Obștească „PRO MOLDOVA SOCIAL", Asociația pentru Modernizare și Integrare Europeană "Millenium Pro Moldova", Asociația Obștească Liga Tinerilor pentru Drepturile Omului "Pro Moldova" , care au fost înregistrate anterior datei de 18.06.2020.

2. Nu a fost prezentată permisiunea corespunzătoare acordată solicitantului, în condițiile stabilite de Guvern, pentru a folosi în denumirea persoanei juridice a denumirii oficiale a statului și anume "Moldova", condiție obligatorie prevăzută de lege.

3. Nu a fost prezentată lista membrilor partidului politic, în număr de cel puțin  de patru mii, cu îndeplinirea condiției ca membrii acestuia să fie domiciliați în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unitățile administrativ-teritoriale menționate”.

Amintim că Andrian Candu, liderul grupului parlamentar, a ieșit azi, într-un briefing de presă, în cadrul căruia a calificat acțiunea democraților drept „tentative abuzive de a scoate în afara cadrului legal partidul nou creat”. Partidul „Pro Moldova” a fost înregistrat la 18 iunie curent la Agenția Servicii Publice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile