Logo Realitatea.md

PDM a solicitat informații de la instituțiile statului privitor la cazul Ludmilei Kozlowska, care a interacționat și cu unele partide de la noi (DOC)

22 August 2018, 09:04 // Politica

Un grup de deputați ai Partidului Democrat (PDM) a trimis ieri, 21 august, scrisori către Centrul Național Anticorupție, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Comisia Electorală Centrală, solicitând verificări și clarificări privitoare la posibilele activități contra țării noastre făcute de către Ludmila Kozlowska, deținătoare de dublă cetățenie ruso-ucraineană și ale Fundației condusă de aceasta, Open Dialog (Dialog Deschis).

Solicitările au fost făcute în contextul ultimelor informații apărute în presa națională și internațională, precum că aceasta a obținut finanțări pentru fundația Otwarty Dialog de la serviciile secrete ruse,  pentru faptul expulzării Ludmilei Kozlowska de pe teritoriul Poloniei și al Uniunii Europene, precum și pentru faptul că fundația acesteia și ea inclusiv au legături cu partidele politice PAS și PPDA.

În același timp, deputații PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre Ludmila Kozlowska, Fundația Otwarty Dialog și partidele politice PAS și PPDA, inclusiv posibile aspecte ce țin de finanțarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menționate, dar și pentru alte partide moldovenești.

În acest context, deputații democrați au remarcat cu îngrijoare informații apărute în presa națională și internațională, conform cărora Ludmila Kozlowska și Fundația Otwarty Dialog ar fi derulat activități de lobby pentru cetățeanul Veaceslav Platon, actualmente condamnat pentru crime financiare la Chișinău, activități care au inclus atacuri la adresa țării noastre și prezentarea într-o lumină negativă a Republicii Moldova în fața partenerilor europeni. De asemenea, tot din informațiile de presă rezultă că lideri politici de opoziție precum Andrei Năstase și Maia Sandu o cunosc pe Ludmila Kozlowska și au participat la evenimente organizate în străinătate de către aceasta și Fundația ei.

Astfel de lucruri sunt foarte alarmante și de aceea considerăm că întreaga situație necesită atenție maximă din partea instituțiilor statului și măsuri în consecință. Nu trebuie admis ca statul Republica Moldova să fie vulnerabilizat de către persoane precum Ludmila Kozlowska, posibil și cu complicitatea unor politicieni autohtoni pentru care par a fi mai importanți banii și avantajele politice decât interesul național. De asemenea, cetățenii au dreptul să afle tot adevărul despre relațiile dintre Ludmila Kozlowka și Fundația ei pe de o parte, respectiv diverși politicieni și oameni de afaceri moldoveni pe de altă parte, precum și dacă acești politicieni și oameni de afaceri au subminat ori au prejudiciat Republica Moldova ca urmare a înțelegerilor netransparente făcute.

Deputații PDM solicită răspunsuri scrise cu privire la concluziile verificărilor și măsurile luate de către instituțiile statului cărora le-au fost trimise interpelările.

Amintim că, la 15 august curent, președintele Fundației Open Dialog și lobbyista partidelor de opoziție din Republica Moldova, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din Uniunea Europeană, în baza unei alerte a Ministerului de Interne de la Varșovia. Aceasta este bănuită de relații cu serviciile secrete rusești. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.3163%
USD USD 18.0329 0.4160%
RUB RUB 0.2785 0.0719%
RON RON 4.2187 0.4022%
UAH UAH 0.6843 -0.4510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile