Logo Realitatea.md

PDM respinge acuzațiile din primul raport electoral Promo-LEX: ”Sunt gânduri personale redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii”

28 Decembrie 2018, 12:29 // Politica

Partidul Democrat din Moldova (PDM) critică raportul numărul 1 de monitorizare electorală făcut public de către Asociația Promo-LEX. Potrivit PDM, raportul ”promovează o serie de afirmații și informații neverificate, fără suport factologic și fără suport juridic, de natură să afecteze negativ credibilitatea procesului electoral”. 

”Raportul Promo-LEX nu are la bază nicio metodologie de lucru, fiind în fapt o înșiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori, redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii. De altfel, chiar Promo-LEX recunoaște că nu-și asumă obligația de a proba constatările din raport, ceea ce indică foarte limpede caracterul lor subiectiv și distorsionat. Promo-LEX a inclus în raportul său critici față de unele organe judiciare sau de urmărire penală, cu neglijență față de principiul independenței justiției, lucru ce poate fi considerat presiune asupra actului de justiție”, menționează șeful staff-ului electoral al PD, Vlad Cebotari.

Potrivit acestuia, în cadrul raportului apar o ”serie de critici privitoare la sistemul electoral mixt, poziționate împotriva cadrului legal existent și fără a face cel puțin judecăți de valoare în privința modului de aplicare a acestui cadru legal. Fiind în dezacord cu cadrul legal, opunîndu-se acestuia, autorii raportului nu pot oferi o evaluare obiectivă a aplicării lui. Precizăm că sistemul de vot din Republica Moldova este neutru în raport cu toți actorii politici, la fel ca orice alt sistem de vot democratic, fapt pe care Promo-LEX trebuia să îl ia în considerare”.

Vladimir Cebotari mai meționează că raportul ”ridică multiple semne de întrebare în privința intențiilor Promo-LEX, fiind contradictorii cu alte afirmații publice anterioare ale acestei organizații”.

Respectiv, PDM respinge ”în mod categoric acuzațiile referitoare la folosirea resurselor administrative de către PDM prin simplul fapt că Parlamentul și Guvernul au adoptat diferite măsuri sociale în lunile din urmă. Aceste acuzații neglijează procesul și efortul îndelungat de construcție a stabilității macrofinanciare și a proiectelor enunțate. Alegerile sunt frecvente într-o democrație (pot fi alegeri locale, parlamentare, prezidențiale), iar dacă am aplica o astfel de logică ar însemna că Parlamentul și Guvernul nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile de teamă că orice măsuri sociale ar putea fi definite drept pomeni electorale. PDM consideră că raportul nr. 1 de monitorizare electorală întocmit de Promo-LEX este un document care necesită obiectivitate, mai mult profesionism, analize mai profunde”.

Șeful staff-ului electoral al PD a conchis că societatea trebuie să fie informată obiectiv și echidistant despre modul de organizare și petrecere a procesului electoral.  

Citeste tot despre: alegeri, PDM, Promo-LEX, raport, raport electoral
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile