Logo Realitatea.md

PDM se disociază de declarațiile premierului Chicu despre „băiețași români ratați” și va cere convocarea Consiliului Coaliției

23 Mai 2020, 09:18 // Politica

Partidul Democrat se disociază de mesajul premierului Ion Chicu în adresa europarlamentarului român Siegfried Mureșan și își profunda îngrijorare în legătură cu „controversatul schimb de mesaje” dintre cei doi. „Limbajul dlui Chicu în postarea sa de pe Facebook, etichetările politicianului român şi concluziile pe care le-a formulat sunt inadmisibile şi impardonabile”, se arată într-o declarație a PDM.

foto: pdm.md

„Partidul Democrat se disociază în totalitate de o asemenea abordare disproporţionată. Iubim Romania, îi apreciem aportul frăţesc in construcţia unui stat democratic şi european în Republica Moldova şi ajutorul complex pe care l-au oferit fraţii noştri români economiei, culturii, educaţiei de la noi”, susțin democrații în declarația lor.

Astfel, PD consideră că asemenea aprecieri pot prejudicia grav relaţia dintre „cele două state frăţeşti, unite prin comuniune de limbă, istorie şi tradiţii”. „Din aceste considerente, vom cere de urgenţă convocarea Consiliului Coaliţiei pentru a cere prim-ministrului explicaţii”, se mai spune în declarație.

Totodată, formațiunea își exprimă dezacordul şi cu „modul tendenţios şi lipsit de respect în care europarlamentarul Siegfried Mureşan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova”. „Formulările categorice privind “eşuarea gestionării crizei COVID şi eşuarea reformelor” sunt superficiale şi neadevărate”, consideră democrații.

La fel, potrivit democraților, afirmând că Guvernul PDM, Guvernul Filip ”a destabilizat situaţia din RM şi nu a făcut progrese în implementarea reformelor”, dl Mureşan spune un neadevăr cras, pentru că „guvernul nostru a atins o cotă de realizare a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană de 65%, progresul în anii 2016-2019 alcătuind 35%, iar perioada indicată caracterizându-se printr-o îmbunătăţire generală a tuturor indicilor”.

„Regretăm situaţia în care acest dialog lipsit de bun simţ ar putea contribui la înrăutăţirea relaţiilor moldo-române şi vom întreprinde eforturi pentru depăşirea acestei situaţii ieşite din comun”, au conchis democrații.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile