Logo Realitatea.md

PDM și PSRM au avut prima rundă de negocieri în vederea formării unei alianței (VIDEO)

05 Martie 2020, 14:48 // Politica

Partidul Democrat din Modova (PDM) și Partidul Socialiștilor (PSRM) au avut astăzi primele consultări în vederea creării unei coaliții de guvernare între cele două partide.

Potrivit PDM astăzi nu s-a discutat despre partajarea funcțiilor în cadrul noului Guvern „roșu-albastru”, ci despre principiile și programul care ar urma să fie promovat și implementat de către democrați și socialiști, în contextul unei eventuale coaliții.

Totuși, democrații susțin că ar fi bine ca lor să le revină 50 la sută din numărul ministerilor și instituțiilor guvernamentale, ținând cont de numărul deputaților ai fracțiunii.

În aceste condiții, PDM a spus că este gata să facă coaliție cu PSRM doar în baza unui program propriu pe care l-a înaintat socialiștilor, dar sunt gata să semneze acordul și în baza vechiului document semntat de către PSRM și Blocul ACUM, unde potrivit democraților s-ar regăsi și unele condiționalități promovate de către aceștia.

La rândul lor cei din PSRM au menționat că întrunirea de astăzi a avut drept scop trasarea obiectivelor și a programului asupra căruia urmează să lucreze cele două partide dacă ajung la un numitor comun în privința formării unei majorități parlamentare.

Mai exac, socialiștii susțin că au discutat despre programele de dezvoltare economică continuă a țării, despre cele sociale, precum și despre politica externă a Republicii Moldova, care ar trebui să fie una „echilibrată”, cu, continuarea vectorului european.

Amintim că, ieri, PSRM a anunțat că, astăzi, a convocat Consiliul Republican pentru a discuta strategia politică și acțiunile pentru perioada următoare. Socialiștii au analizat activitatea partidului în Parlament și Guvern, modul în care poate fi eficientizată aceasta, dar și modalitatea prin care poate fi întărit suportul politic acordat echipei guvernamentale. În rezultat, au decis să inițieze negocieri pentru crearea unei coaliții cu PDM.

Potrivit PSRM, la baza unei posibile viitoare alianțe politice cu PDM va sta același acord politic semnat între Blocul ACUM și socialiști.

CITEȘTE ȘI:

„Coincidență”. Dodon susține decizia PSRM de a face coaliție cu PDM și gândește exact ca și socialiștii

Ce ministere și instituții de stat ar urma să le revină PDM-ului în cazul coaliței cu socialiștii

PSRM a decis să inițieze negocieri pentru crearea unei coaliții cu PDM, în baza acordului semnat anterior cu ACUM

Reacția PAS la invitația PSRM către PDM de a crea o coaliție: Are de ales între reformare sau anexare

Dodon, despre opoziție, actuala situație PSRM-PDM și viitoarea coaliție: „Discut cu Filip. Diacov mă sună cel puțin o dată pe săptămână”

(VIDEO) PSRM nu vrea coaliție nici cu PDM, nici cu ACUM. Dodon: Vom merge la alegeri anticipate

Cei 35 de deputați socialiști nou aleși nu vor părăsi partidul. Mai degrabă ar renunța la mandate (VIDEO)

Răspuns de președinte de țară: „De ce? ... De-atâta”. Este vorba despre Igor Dodon (VIDEO)

Citeste tot despre: alianță, PD, PSRM, rundă de negocieri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)