Logo Realitatea.md

Pe cine bănuiește Stamate: Botezatu sau Bobu? „La reevaluare, s-a decis că lista candidaților preselectați rămâne intactă”

06 Noiembrie 2019, 11:53 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Ministra Justiției, atunci când a anunțat că are toate argumentele pentru a anula lista candidaților preselectați la funcția de procuror general, a prezentat punctajul pe care l-a oferit fiecare membru al comisiei, dar fără a face publice două nume: cel al Raisei Botezatu și al lui Petru Bobu.

Pe unul dintre cei doi membri ai comisiei de preselecție, Olesea Stamate îl bănuiește de „evaluare trucată”, mai multe detalii însă nu avut să ofere în briefingul de azi-dimineața.

Realitatea.md a telefonat-o pe Raisa Botezanu, însă dumneaei a spus că nu ne va da niciun comentariu, fără să reușim măcar să-i explicăm despre ce întrebări avem. Se pare însă că fosta judecătoare cunoaște totuși despre subiect.

În același timp, Petru Bobu, avocat și fost procuror, s-a arătat nedumerit, pentru că atunci când a avut loc reevaluarea informației care a apărut despre candidații preselectați, s-a decis într-un final ca lista publicată să rămână intactă. El nu cunoaște ce a făcut-o pe ministră să vină cu un astfel de ordin de anulare.

Întrebat dacă are conștiința împăcată privind felul în care a evaluat candidații, dumnealui ne-a răspuns că „a procedat întru totul corect”.

NOTĂ: Cele trei cifre încercuite sunt punctajul dat de membrul bănuit de ministra Olesea Stamate. În drept cu rândul 6 nu a fost menționat numele. Nu a fost menționat numele nici în drept cu rândul 2. Oficiala nu a vrut să spună pe cine anume bănuiește de evaluare trucată, dar dacă ar fi să facem o comparație cu lista membrilor comisiei de preselecție a candidaților la funcția de procuror general, ordinea acesteia coincide cu ordinea din imaginea de mai sus, ceea ce ne face să deducem că ar fi vorba de Petru Bobu.

Amintim că Raisa Botezatu a spus anterior că se va abține de la evaluarea lui Vladislav Gribincea, făcând referire la conflictul de interese, pentru că sunt colegi la Centrul de Resurse Juridice. Astfel se explică cele „0” puncte de mai sus.

Cât despre Petru Bobu, a fost desemnat în componența comisiei de preselecție de către președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în locul fostului procuror general Dumitru Postovan, membru inițial.

Este de menționat că cei patru candidați preselectați de comisie care urmau a fi înaintați către CSP sunt: Vladislav Gribincea, Oleg Crîșmaru, Veaceslav Soltan și Alexandru Stoianoglo. Potrivit ministrei Justiției, dacă Petru Bobu nu era să-i dea punctaj preferențial de „100” lui Alexandru Stoianoglo, în loc de Veaceslav Soltan, în lista urma să figureze Ștefan Gligor.

(update) Ministra Justiției a mai declarat, după ședința Guvernului în care a prezentat o nouă modificare pentru Legea Procuraturii, că Raisa Botezatu și Petru Bobu nu au vrut să-și facă publice numele în momentul publicării punctajelor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5425 -0.3193%
USD USD 17.4980 -0.6484%
RUB RUB 0.2549 2.1643%
RON RON 4.0349 -0.2867%
UAH UAH 0.6531 -0.3965%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile