Logo Realitatea.md

Pentru a fi evitată o epidemie de rujeolă, rata vaccinării în țară trebuie să fie de peste 90%. Subiectul, discutat azi la Parlament (VIDEO)

18 Septembrie 2018, 18:13 // Societate

În Republica Moldova procentajul de imunizare a populației este mai scăzut în raport cu recomandările Organizției Mondiale a Sănătății. Potrivit secretarei de stat a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, rata de imunizare este, în prezent, de 87,1 %, pe când recomandările la nivel mondial sunt ca rata imunizării să fie de peste 90%.

Foto simbol
Subiectul imunizării populației în contextul epidemiei de rujeolă din Republica Moldova a fost abordat azi, în cadrul audierilor publice, organizate de către Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.
„Ne dorim o discuție participativă, cu specialiștii din domeniul sănătății publice, cu reprezentanții autorităților responsabile, cu cei ai bisericii și culturilor religioase. În rezultat, ne dorim să identificăm soluții, inclusiv legislative, dacă sunt necesare, pentru a diminua impactul îmbolnăvirilor”, a spus președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga.
 
Secretara de stat a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici a declarat că la începutul anului de studii nu au fost admiși în instituții peste șapte mii de copii nevaccinați. Numărul acestora a scăzut până la cinci mii, conform datelor din 14 septembrie curent.
 
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu a spus că legislația națională prevede, în mod expres, obligativitatea vaccinării copiilor, în cadrul unui program național de imunizare. De asemenea, oficialul a vorbit și despre sancțiunile existente pentru nerespectarea acestor norme.
 
Calitatea vaccinurilor, reacțiile postvaccinale, experiența țărilor dezvoltate în domeniul imunizării populației a fost abordată de specialiști și specialiste în sănătate publică, care au îndemnat părinții să-și vaccineze copiii.
 
În prezent, în Republica Moldova rămâne în vigoare codul portocaliu de epidemie de rujeolă. De la începutul acestui an, până la data de 11 septembrie, au fost înregistrate 245 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august. Cele mai multe cazuri sunt în raionul Ceadâr-Lunga – 148 copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12. 
 
Ultima epidemie de rujeolă în Republica Moldova a avut loc în anul 2002.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile