Logo Realitatea.md

Pentru a stimula turismul, Portugalia îşi încredinţează patrimoniul istoric sectorului privat

08 Martie 2018, 16:06 // Economie

Oraşul Elvas domină regiunea Alentejo din sudul Portugaliei însă chiar dacă este înscris în Patrimoniul mondial al Unesco acest oraş este vizitat de puţini turişti. Pentru a schimba această situaţie, al doilea grup hotelier portughez, Vila Gale, va cheltui aproximativ cinci milioane de euro pentru a transforma o veche mănăstire din secolul XVII într-un hotel de lux cu 80 de camere care urmează să fie inaugurat anul viitor.

Turismul a devenit unul din motoarele economiei portugheze după 2014, când ţara a ieşit dintr-un program de asistenţă internaţională în valoare de 78 de miliarde de euro care a impus măsuri dure de austeritate, scrie AgerPres.

În prezent, pentru a atrage vizitatori în locurile care nu se află pe radarul lor şi, de asemenea, pentru a asigura un flux constant de turişti pe întreaga perioadă a anului, Guvernul de la Lisabona a început să închirieze mănăstiri abandonate, forturi şi alte locuri istorice grupurilor private care să le transforme în hoteluri şi alte centre de petrecere a tipului liber. Mănăstirea din Elvas face parte din cele 33 de locuri istorice abandonate pe care Guvernul vrea să le închirieze grupurilor private, în principal companiilor hoteliere, pentru o perioadă de până la 50 de ani în cadrul unui program denumit "Revive".

Mănăstirea din Santa Clara, nordul Portugaliei, cazarma Graça din Lisabona sau fortul de la Sao Roque, se numără printre cele 33 de locuri istorice abandonate care ar urma să fie renovate şi, majoritatea, transformate în hoteluri.

În prezent, turismul este responsabil pentru 12,5% din PIB-ul Portugaliei iar cetăţenii britanici, germani, spanioli, francezi şi americani au reprezentat jumătate din vizitatorii străini. Însă majoritatea turiştilor străini merg spre plajele din Algarve, spre capitala Lisabona şi spre regiunea nordică Porto. În plus, sosirile de turişti străini sunt concentrate în perioada primăvară-toamnă.

În 2016, Portugalia a fost vizitată de un număr record de 18,2 milioane turişti străini iar, deşi cifrele finale pentru anul 2017 nu au fost încă date publicităţii, oficialii guvernamentali şi reprezentanţii sectorului turistic cred că a fost stabilit un nou record. Hotelurile portugheze susţin că au primit 20 milioane de vizitatori în 2017, în creştere cu 8,9% faţă de 2016, ceea ce a permis sectorului turistic să creeze aproximativ 53.000 de noi locuri de muncă.

Citeste tot despre: portugalia, turismul in Portugalia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3214 0.4586%
USD USD 17.5802 0.7103%
RUB RUB 0.2745 0.7339%
RON RON 4.0546 0.3962%
UAH UAH 0.7255 1.7104%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile