Logo Realitatea.md

Retrospectiva hotărârilor CEDO contra Moldova, expusă într-o carte cu analize. Unul din autori este Mihai Poalelungi (VIDEO)

29 Iunie 2017, 17:29 // Societate

Nume cunoscute din justiția moldovenească au scos la lumină o carte care conține o privire analitică asupra hotărârilor CEDO contra Moldovei. Volumul „Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu asupra hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului versus Moldova” a fost lansat astăzi, 29 iunie, cu mult fast la Institutul Național al Justiției.

Mai exact, este vorba despre șase autori Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție; Diana Sârcu-Scobioală, directorul Institutului Național al Justiției; formatorii INJ – Olga Dorul, Alexandra Nica; Lilia Grimalschi, șefa Direcției-grefă, Curtea Constituțională și Stas Splavnic, manager de proiecte de drept la Organizația Internațională pentru Migrație.

Cuvântul de deschidere a cărții este semnat de către Tudor Panţâru, președintele Curţii Constituţionale, aceasta fiind scoasă de sub tipar sub auspiciile Curții Supreme de Justiție și ale Institutului Național al Justiției, cu susținere din partea Consiliului Europei.

Foto: inj.md

„Cert este faptul că pe parcursul celor două decenii jurisdicţiile naţionale au ajuns să asocieze instanţa de la Strasbourg cu un gen de „sabie a lui Damocles”, ceea ce nu este justificat de filozofia Convenţiei” – se spune în introducea metodologică a lucrării care a fost gândită ca o reacție ajustată necesităților percepției dimensiunilor juridice și sociale ale Convenției și ca un set de recomandări utile în domeniul aplicării standardelor CEDO.

Volumul dedicat actorilor din sistemul justiției, mediului academic și funcționarilor publici oferă nu doar analiza integrală a celor 196 de hotărâri și 40 de decizii adoptate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului versus Republica Moldova până la 31 decembrie 2015, ci și precedentele CtEDO în privința altor state, în măsura în care ele sunt pertinente contextului, pentru a evita o eventuală încălcare și pentru a familiariza justițiarul moldav cu recentele dezvoltări jurisprudențiale.

La finalul compendiului, se găsește și un indice tabelar, care include, într-o formă comprimată, toate hotărârile Curții contra Moldovei, analizate în lucrare, cu precizarea paginii din comentariu unde sunt reflectate, precum și principalele criterii de identificare.

Volumul va servi ca bază pentru un curs de formare continuă a judecătorilor la Institutul Național al Justiției. Mai multe opinii în contextul evenimentului de lansarea pot fi auzite în videoul de mai jos:

De menționat că la eveniment au fost prezenți: Jose-Luis Herrero, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău; Raisa Apolschii, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova; Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor; dar și Oleg Balan, rector al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile