Logo Realitatea.md

UPDATE: Trei persoane, printre care un primar din Găgăuzia, reținute de PCCOCS și DOS. Au delapidat milioane de lei din Fondul Ecologic!

28 Mai 2018, 12:51 // Societate

UPDATE 15:35 Trei persoane - primarul satului Chioselia Rusă, raionul Comrat, UTA Găgăuzia, conducătorul unei întreprinderi specializate în construcții inginerești din mun. Chișinău și fratele acestuia, șef de șantier - au fost reținute ca urmare a perchezițiilor efectuate în baza mandatelor emise de instanța de judecată. 

PCCOCS și DOS a INI au făcut publice câteva secvențe din momentul reținerii suspecților, oferind mai multe detalii, care pot fi citite AICI.

UPDATE 13:37 Potrivit PCCOCS, dosarul vizează delapidarea mijloacelor bănești din Fondul Ecologic. Astfel, întreprinderea vizată, care activează în domeniul construcțiilor inginerești, în anul 2016 a fost desemnată câștigătoare la cinci licitații publice, desfășurate de către Primăriile din cele patru sate din sudul republicii, unde au avut loc azi percheziții.

Valoarea acestor contracte este de 41 de milioane lei, iar mijloacele financiare au fost destinate construcțiilor de apeducte, canalizare, stații de pompare și purificare a apei. 

Astfel, persoanele reținute sunt suspectate că ar fi acționat conform unui plan infracțional determinat, urmărind scopul delapidării mijloacelor bănești din Fondul Ecologic, eliberați pentru implementarea unui proiect local de construcție a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și purificare în satul Chioselia Rusă, raionul Comrat UTA Găgăuzia, în valoare de 7,23 milioane de lei.

Suspecții ar fi introdus date denaturate în actele de recepție a lucrărilor executate, astfel documentele finale de recepție erau parțial denaturate sau falsificate integral. De facto, lucrările nu erau executate, iar utilajele indicate în acte ca fiind instalate nici nu există în realitate.

Mai mult, suspecții admise cheltuieli nejustificate documentar, ireale, fiind atribuite la costurile indirecte, aferente contractelor de construcție, împrejurare ce a dus la delapidarea sumei de 1 780 000 lei.

Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale și angajații Direcției Operațiuni Speciale a Ministerului Afacerilor Interne au descins azi la patru primării din sudul țării. Perchezițiile vizează un dosar de delapidare de fonduri. 

În urma perchezițiilor, trei persoane, printre care: primarul satului Chioselia Rus, din raionul Comrat, UTA Găgăuzia, directorul unei întreprinderi din Chișinău, specializată în construcții inginerești și fratele acestuia, care este diriginte de șantier, au fost reținute astăzi. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile