Logo Realitatea.md

Pericol biologic în Portul Internațional Giurgiulești! Un sirian a decedat în urma unei boli suspecte

25 Februarie 2016, 15:36 // Societate

Un cetățean al Siriei, în vârstă de 39 de ani, a decedat după ce a suportat febră și criză hipertensivă. Decesul sirianului a fost observat de către căpitanul unei cargobot, aflat sub pavilionul R.Moldova, în Portul Internațional Liber Giurgiulești. 

Foto: border.gov.md

Astfel, în data de 20 februarie 2016, în Portul Internațional Liber Giurgiulești a acostat un cargobot, aflat sub pavilionul R. Moldova. La 22 februarie, căpitanul navei a apelat Staţia zonală asistenţă medicală de urgenţă, care a constatat că un bărbatul suportă febră și criză hipertensivă. Potrivit acestuia, primele semne de boală au apărut în seara zilei de 21 februarie. În urma acordării primului ajutor medical de urgență, bărbatul, simțindu-se mai bine, a refuzat spitalizarea.

În dimineața zilei de 24 februarie, căpitanul navei a observat semne clinice de suferință și a rechemat ambulanța, care a constatat decesul sirianului. Având suspiciunea că decesul a parvenit în urma unei maladii grave de import, extrem de periculoasă, neobișnuită și neașteptată.

Pe acest caz a fost format un grup de lucru, care a izolat pe cargou, întregul echipaj și au întreprins toate măsurile sanitar-epidimiologice, prin colectarea informațiilor privind datele cu caracter personal și itinerarul navei parcurs în ultimele 30 de zile. Totodată, reprezentanții Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, precum și brokerul vamal, care au intrat în contact cu bolnavul, au fost supuși unui control medical riguros, de către medicul Poliției de Frontieră și medicul infecționist al IMSP Spitalul raional Cahul.

În prezent, niciuna dintre cele 14 persoane, care au avut legătură cu sirianul, nu prezintă manifestări de boală. Echipajul este izolat la bordul navei, iar personalul, ce a efectuat controlul de frontieră, este monitorizat medical.

Astăzi, 25 februarie, medicul legist al IMSP Cahul a efectuat necropsia și a stabilit cauza morții – pneumonie interstițială bilaterală microfocală, posibil etiologie virală. Fiind suspectată infectarea cu virusul gripal AH1N1, a fost prelevată proba biologică și transmisă Laboratorului Epidimiologic a Infecțiilor Respiratorii Virale, iar rezultatele vor fi anunțate mâine, 26 februarie 2016.

Poliția de Frontieră a mărit gradul de vigilență în punctele de trecere pentru detectarea, notificarea precoce și răspunsul rapid în vederea prevenirii transmiterii transfrontaliere a pericolelor biologice, chimice și radiologice cu risc pentru sănătate publică, în contextul semnalării unui caz de pericol biologic în Portul Giurgiulești. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile