Logo Realitatea.md

Pericol de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei! Moldpresa Grup bate alarma (VIDEO)

20 Februarie 2020, 12:43 // Actualitate

Moldpresa Grup, cel mai mare distribuitor cu amănuntul al ziarelor și publicațiilor periodice din Republica Moldova, bate alarma în privința pericolului de lichidare a distribuției presei scrise și altor publicații periodice, mai ales în Capitală. Asta în condițiile în care, în ultimii ani, administrația publică locală a început a „curăța” parcurile, trotuarele și alte spații publice de tot felul de construcții temporare.

Chiar dacă acum un an a fost făcută o excepție pentru punctele de vânzare a publicațiilor periodice și punctelor de vânzare a florilor și plantelor, Preturile de sector refuză să prelungească termenii de valabilitate a schemelor pentru aceste chioșcuri.

După cum a declarat directorul general al SA „Moldpresa Grup”, Viorel Filimon, totul a început în octombrie 2017, atunci când Primăria Capitalei a aprobat Regulamentul de desfășurare a comerțului în municipiul Chișinău, prin care „chioșcurile de presă au fost plasate în aceleași condiții, de rând cu gheretele de comercializare a produselor alimentare, băuturilor de orice tip, hainelor, etc.”.

„După mai multe eforturi consolidate, dezbateri publice și explicații ale experților naționali și internaționali, în februarie 2019, Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o decizie prin care a modificat Regulamentul menționat și a introdus condiții de excepție pentru punctele de vânzare a publicațiilor periodice și punctelor de vânzare a florilor și plantelor, care prevăd niște rigori speciale – 60% din vitrină să fie ocupată cu expunerea edițiilor periodice, precum și obligația de a deține contracte de difuzare cu redacții a cel puțin 50% din titlurile de ediții periodice editate în Republica Moldova”, a menționat Viorel Filimon.

Moldpresa s-a conformat imediat acestor rigori, susține directorul Grupului. De asemenea, a eliminat comercializarea produselor de tutun și altor produse care anterior erau acceptate prin lege pentru comercializare în gherete. „Cu toate acestea, chiar dacă activitatea este exercitată în strictă conformitate cu legea, constatăm cu regret că în ultima perioadă, sub pretextul „elaborării unui nou concept de amplasare și activitate a unităților de comerț ambulant și/sau provizorii”, Preturile nu mai prelungesc nici măcar provizoriu până la adoptarea noii Concepții, termenii de valabilitate a schemelor pentru chioșcurile de distribuție a ziarelor și altor publicații periodice. Astfel, în sectorul Ciocana deja au evacuate abuziv, fiind deteriorate parțial, 10 chioșcuri de presă, curând urmând a fi evacuate toate gheretele din sectorul Râșcani”, a atenționat directorul Moldpresa.

Potrivit lui Filimon, Moldpresa Grup susține „eforturile de îmbunătățire a aspectului orașului și de reglementare a comerțului stradal”, dar „trebuie luate măsuri pentru asigurarea funcționării în capitala țării a chioșcurilor de comercializare a publicațiilor periodice, după modelul țărilor civilizate”. „Nu vrem să credem că autoritățile publice locale conștient pun piedici sau acționează intenționat în vederea lichidării distribuției presei periodice”, a constatat directorul Grupului, îndemnând autoritățile să-și respecte propriile decizii, dar și mai mult, să respecte accesul cetățenilor Republicii Moldova la informare.

În prezent, Moldpresa Grup deține circa 250 de chioșcuri de distribuție a presei în toată țara, în jur de 170 dintre care sunt amplasate în municipiul Chișinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile